Martin Groenewold met cd Luxeproblemen

SAUWERD - Op zijn nieuwe Nederpop-album ‘Luxeproblemen’ bezingt Martin Groenewold uit Sauwerd (Groningen, 1972) het grote en kleine leed van de moderne tijd, maar bovenal de angst die we onszelf en elkaar aanpraten.

Op woensdag 25 mei is de albumpresentatie, in de Pathé-bioscoop in Groningen. De eerste single ‘Voor Wie Dat Geloven Wil’ is een pleidooi voor meer begrip en tolerantie. In het klein, tussen familieleden en buren, maar zeker ook in het groot, tussen bevolkingsgroepen en religies. Een nummer dat – helaas – nog dagelijks aan actualiteit wint. Martin schreef de tekst in de weken na de aanslagen in Parijs. “Je kunt het een naïef statement noemen; niet voor niets verwijs ik naar het droombeeld dat John Lennon schetste in zijn klassieker ‘Imagine’. Persoonlijk ben ik liever naïef dan cynisch. Hoever zijn we afgegleden als liefde en verdraagzaamheid besmette begrippen zijn geworden?”

Een heel ander thema, pril vaderschap, diende als inspiratiebron voor verscheidene nieuwe liedjes. Martins beide kinderen zijn geboren in de periode waarin ‘Luxeproblemen’ werd geschreven en opgenomen. “Niet dat ik verder heb stilgezeten, bepaald niet zelfs. Maar kinderen dwingen je tot een ander tempo”, zegt hij. “Ze eisen je aandacht op, zijn afhankelijk van jou en slurpen energie. Maar niets evenaart de intense en onvoorwaardelijke band met zo’n mensje.”

Voor de duidelijkheid: ‘Luxeproblemen’ is zeker geen sentimenteel, laat staan zweverig album geworden. Serieuze popnummers als ‘Waarin Ik Woon’ (over lichamelijk verval) en ‘Waar Ben Je’ (over gemis) vinden een evenwicht in geestige ‘angry young man’-teksten als ‘O Lieve Heer’ (over blinde jaloezie) en ‘Dat Soort’ (over bumperkleven, voordringen en andere alledaagse ergernissen). Die liedjes dragen opnieuw de handtekening van Bert Hermelink, Martins vaste muzikale compagnon en in de jaren tachtig al de motor van Toontje Lager (als schrijver van hits als ‘Stiekem Gedanst’, ‘Zoveel Te Doen’ en ‘Net Als In De Film’). Bert tekende samen met Niels Lingbeek (Arling & Cameron en IsOokSchitterend) voor de eigentijdse productie van ‘Luxeproblemen’.

Gastbijdragen zijn er verder van Het Goede Doel-zangers Henk Westbroek en Henk Temming, en Peter Groot Kormelink van Splitsing/De Jazzpolitie in het wielerliedje ‘Alleen Maar Winnaars’ (waarvan de opbrengst wordt overgemaakt aan KiKa en de Wereldfoundation), gitarist Rob Winter (twintig jaar lang bandlid bij Marco Borsato, daarnaast bekend van onder meer Toontje Lager, Kayak, Robby Valentine en Guus Meeuwis), gitarist Gerard de Braconier (eveneens ex-Toontje Lager, Captain Gumbo, Old Ni-js) en saxofonist Hubert Heeringa (Ten Sharp, Rob de Nijs).