Groninger Molenweekend: ambacht centraal

Winsum - Het ambacht van de molenaar staat 11 en 12 jun centraal in het Groninger Molenweekend. Het publiek kan dan ontdekken hoe je een molen letterlijk in je vingers krijgt.

Vanwege dit bijzondere ambacht heeft Nederland het molenaarsambacht bij de UNESCO voorgedragen als immaterieel erfgoed. Het publiek kan de molenaar aan het werk zien en ervaren dat er veel kennis en vaardigheden nodig zijn om de molen veilig en doelmatig te laten draaien. En dat in soms sterk wisselende weersomstandigheden. Behalve de molenaar aan het werk zien, kan het publiek ook meedoen aan diverse activiteiten op en rond de molen.

De meeste van de bijna negentig molens in onze provincie zijn op één of beide dagen geopend.

Molenaars en molengidsen staan de bezoekers graag te woord. Er is een keur aan activiteiten. Een greep uit het aanbod:

Molen Eva Usquert, molen Grote Geert Kantens en molen Windlust in Zandweer: Deze molens in de gemeente Eemsmond zijn locatie tijdens het Quiltfestival Noord- Groningen.

De Vier Winden Pieterburen: Rondleidingen door de molen, ook in het Gronings, Frans, Engels of Duits. Uitleg over koren- en pelmolens en molengeschiedenis in het algemeen. Voorlichting over de opleiding tot vrijwillig molenaar. Voor de kinderen is er een kleine maalderij waar ze zelf meel mee kunnen malen. Verkoop (pannenkoeken)meel.

Kloostermolen Garrelsweer: Bij voldoende wind, is de watermolen in bedrijf. Rondleidingen en uitleg over de molen. Plus informatie over de historie van de molen en zijn molenaars.

Stormvogel Loppersum: Op zaterdag verzorgt de Lopster Störmvogels een optreden en is er poffert; op beide dagen kan een molenfietstocht worden gefietst.

Voor een actueel overzicht: www.groningermolenhuis.nl.