1,2 Miljoen voor aanpak acht dorpen

Winsum - Den Andel, Rottum, Sauwerd, Adorp, Kruisweg, Leens, Pieterburen en Zuidwolde krijgen samen ruim 1,2 miljoen euro van de Nationaal Coördinator Groningen om plannen uit te voeren om het landschap in hun dorp te versterken.

De plannen lopen uiteen van de omvorming van een voormalig voetbalveld tot een groen hart voor het hele dorp (Den Andel), het zichtbaar maken van de kloostergeschiedenis (Rottum) tot de aanleg van een natuurlijke speelplaats met water (Pieterburen). Voor het programma is in totaal 2,5 miljoen beschikbaar.

Den Andel, Rottum en Sauwerd kunnen direct aan de slag met de uitvoering van hun plan.

In Den Andel wil men de omvorming van het voormalige voetbalveld achter het dorpshuis tot een groen hart voor het hele dorp, met een ecologische dorpstuin, een evenementenweide en een wandelpad.

In Rottum is zichtbaar maken van de kloostergeschiedenis het voornemen, door de oude kloosterhaven uit te graven, het kerkpad en de dorpsentrees te verfraaien en de grafmonumenten op het kerkhof op te knappen.

In Sauwerd wil men Onstaborg laten terugkeren, die daar eeuwen geleden heeft gestaan. Niet als borg, maar als een reconstructie van het oorspronkelijke terrein, met aandacht voor archeologie, landschap en recreatiemogelijkheden. Daar hoort ook de verbetering van de ijsbaan bij.

De plannen van de overige dorpen zijn goedgekeurd, maar moeten voor uitvoering verder worden uitgewerkt. In Adorp gaat het om inrichting van het dorpsplein, een speelterrein, de aanleg van een wandelommetje en het versterken van de dorpsentrees, in combinatie met de herinrichting van de N361.

In Kruiswegkomt een deel van het terrein nabij het Dorpshuis vrij vanwege de sloop van woningen. Het dorp wil dit graag inrichting als speelplek voor kinderen. Verder wil men een wandelommetje, een boomgaard en een beplantingsplan voor het hele dorp.

Pieterburen gaat het om de aanleg van een natuurlijke speelplaats met water onder de noemer ‘wadlopen in Pieterburen’ en wil men wandelpaden met elkaar verbinden. Ook wil het dorp een oplossing bedenken voor het enorme parkeerterrein in het centrum.

In Zuidwolde staat de herinrichting van het recreatieve park ten noorden van het dorp op het programma. Dit bestaat nu vooral uit gras. H dorp wil het verder aankleden met een boomgaard. Ook wil men recreatieve routes uitbreiden en aankleden.

Het programma maakt onderdeel uit van ‘Kansrijk Groningen’, de acht programma’s waarin gemeenten en organisaties samenwerken aan de leefbaarheid in het aardbevingsgebied, onder regie van de NCG en de NAM.