Veel publiek bij oefening brandweer Bedum

BEDUM - Ruim 60 belangstellenden kwamen woensdagavond een kijkje nemen bij de brandweeroefening in Bedum.

Blusgroep Bedum moest bij wijze van oefening een fictieve woningbrand blussen. Dat gebeurde in een leegstaande woning aan de Folkerdastraat in Bedum. Na afloop spraken de buurtbewoners met brandweervrijwilligers over brandveiligheid in huis.

Woningcorporatie Wierden en Borgen stelde twee woningen, die op dit moment leeg staan, beschikbaar om de oefening mogelijk te maken. Terwijl de blusploeg handelde zoals bij een echte brand, legde een brandweerman uit wat ze aan het doen waren. De toeschouwers werden zo meegenomen vanaf de melding van de brand tot aan het ventileren van de woning.

De oefening is ondanks de regen druk bezocht. Ook het college van B&W en de burgemeester van Bedum kwam een kijkje nemen. Na afloop hebben de bewoners vragen gesteld aan de brandweermannen. “Het drukt je wel even met de neus op de feiten dat het een tijdje duurt voordat de brandweer ter plaatse is,” vertelde een omstander. “Een tip die ik meeneem is dat je de sleutel van de voordeur op een vaste plek moet hangen zodat je die bij brand niet hoeft te zoeken en je snel je huis uit kunt.”

Oefenen in de wijk is een nieuwe manier om inwoners van een bepaalde wijk te betrekken bij een oefening en op die manier meer te vertellen over de gevaren van brand en wat je zelf kunt doen om brand te voorkomen. Daarnaast is vluchten bij brand een belangrijk punt om over na te denken. Door het plaatsen van rookmelders word je vroeg gewekt en heb je meer tijd om te vluchten. Kostbare tijd, want in de praktijk heb je slechts 3 minuten vanaf de start van de brand om buiten te komen.

Om ook in de toekomst brandweerzorg te kunnen blijven bieden zoekt de post in Bedum nieuwe vrijwilligers. Meer informatie: www.brandweergroningen.nl/vrijwilliger.