Open Dag Akkerbouw in Meedhuizen, Borgsweer en Warffum

MEEDHUIZEN - Zo’n tachtig akkerbouwers en verwerkende bedrijven in heel het land heten geïnteresseerden zaterdag 25 junie welkom op de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. In deze regio kan men terecht in Meedhuizen, Borgsweer en Warffum.

“Dagelijks eten we voedingsmiddelen als aardappelen, groenten, peulvruchten en brood”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter Brancheorganisatie Akkerbouw en zelf ook akkerbouwer. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de Open Dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ontdekken.”

Bezoekers kunnen op akkerbouwbedrijf Blaauw in Meedhuizen ontekken hoe granen en koolzaad geteeld worden. Uit koolzaad kan koolzaadolie getrokken worden waar biodiesel van gemaakt wordt. Bekijk de verschillende machines die gebruikt worden en neem gerust de kinderen mee.

Bij akkerbouwbedrijf Noordam-Ten Have in Borgsweer is er een rondleiding langs de gewassen, machines en schuren. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten zoals een speurtocht, aardappelstempelen, zelf patat snijden (volwassenen bakken), traptrekkers, skelters een springkussen en verschillende spellen zoals aardappelpoepen en zaklopen.

In Warffum kan men de fabriek van Rixona, onderdeel van Aviko, bezoeken. In de fabriek van Rixona worden jaarlijks duizenden tonnen aardappelen tot verschillende producten verwerkt, van aardappelvlokken en aardappelpoeder tot de bekende Ras patat.