Gemeenten zetten OV-ambassadeurs in om reiziger te helpen

Winsum - Gemeenten in Noord-Groningen zetten na de zomervakantie OV-ambassadeurs in om het reizen met het openbaar vervoer te vergemakkelijken. De OV-ambassadeur is een vrijwilliger die iedereen met vragen over het openbaar vervoer wegwijs maakt.

Het OV-bureau, verantwoordelijk voor al het busvervoer in Groningen en Drenthe, en de gemeenten in Noord Groningen, zegt aan de slag te willen gaan om drempels weg te nemen. De OV-ambassadeurs, bedacht door het OV-bureau en uitgewerkt door stichting Werk op Maat in Uithuizen, helpen daarbij.

Senioren, leerlingen die naar speciaal onderwijs gaan, en jongeren en ouderen met een beperking zijn vaak afhankelijk van speciaal vervoer, zoals de regiotaxi en het leerlingenvervoer. Het komt vaak voor dat onbekendheid met het openbaar vervoer de reden is om niet in de bus of de trein te stappen. Het gebruik van een OV-chipkaart is een drempel, en veel mensen weten niet dat in de afgelopen jaren de bus en trein toegankelijker zijn geworden.

Het Collectief Personenvervoer Noord-Groningen, bestaande uit de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, de Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum, werken al jaren samen op het gebied van doelgroepenvervoer.

Alle gemeenten in Groningen en Drenthe, het OV-bureau en beide provincies verkennen de mogelijkheid van een samenwerkingsverband Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Eind 2016 besluiten de partners of zij de komende jaren samen het doelgroepenvervoer gaan uitvoeren en beheren.

Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats voor een nieuwe aanbesteding Wmo-vervoer en leerlingenvervoer. Onderdeel van de voorbereidingen is het volgen van vervoersprojecten in de verschillende regio's. De regio’s starten projecten op - deze worden gevolgd en de resultaten ervan worden benut binnen het publiek vervoer.

In september verschijnt op de gemeentelijke pagina in de streekkranten informatie over waar en wanneer de OV-ambassadeurs beschikbaar zijn om kennis te komen maken, uitleg te geven over de OV-chipkaart, of om een proefrit met trein of bus te plannen.