Melkcarrousel Hulst Westeremden in Innovatie top 100

WESTEREMDEN - Er staan dit jaar vijf Groninger bedrijven in de nationale MKB Innovatie Top 100. Onder hen Hulst Innovatie in Westeremden.

De anderen zijn United Care in Groningen, MDS in Haren, ORFI-food in Groningen en Stopaq in Stadskanaal. Tijdens de Dag van de Innovatie, op 29 september, maakt de Kamer van Koophandel de landelijke winnaar en de definitieve rangschikking bekend.

Hulst Innovatie kreeg een plek bij de beste honderd vanwege de ontwikkeling van de 3C melkcarrousel, waarmee de veehouder zijn dieren tegelijk kan voeren en melken. Zoals een 40 stands zij-aan-zij binnenmelker met individuele krachtvoervoedering. Die is te bedienen door één persoon die 160 koeien per uur kan melken. De buitendiameter is 13,5 meter en de binnendiameter is 8 meter.

Door een ingenieus zwenkmechanisme van de voerbakken en een juiste timing van de krachtvoerafgifte stappen de koeien, ondanks de halve draai, eenvoudig het platform op. Tijdens het melken houdt de melker zicht op alle koeien en haalt hij een hoge capaciteit.

De Kamer van Koophandel (KvK) presenteert jaarlijks de MKB Innovatie Top 100. Deze nationale innovatie-etalage biedt vernieuwers in het MKB dé springplank naar kennis en nieuwe netwerken.

Voor United Care is een plek in de top 100 weggelegd vanwege de ontwikkeling van een zeer innovatieve plafondlift die zichzelf oplaadt door zwaartekracht. Stopaq kreeg de vermelding voor de ontwikkeling van zelfherstellende visco-elastische coating die waterproblemen en corrosie voorkomt en oplost. De KvK waardeert ORFI-food voor VEGA-coating, een gezond alternatief voor traditioneel paneermeel. Voor MDS bestaat veel waardering vanwege de ontwikkeling van de NoseTube, een buisje dat neusopeningen verwijdt en ademhalen gemakkelijker maakt tijdens het slapen, waardoor de nachtrust verbetert.