Weerbaarheidstrainster Zuidwolde leidt collega’s Zuid-Afrika op

ZUIDWOLDE - Marieke van Veen uit Zuidwolde heeft de afgelopen week trainers uit Zuid-Afrika lesgegeven om weerbaarheidstraining aan jongeren te geven in de sloppenwijken van Kaapstad.

De trainster weerbaarheid/zelfverdediging is daar ook de komende week nog mee bezig. Veel kinderen en jongeren in Zuid-Afrika hebben te maken met (seksueel) geweld. Daarom is er een organisatie in Kaapstad opgericht,I Protect Me, om kinderen weerbaar te maken. Ze willen ook graag trainingen aan jongeren gaan geven, maar missen de expertise. Daarom hebben ze contact gezocht met Marieke van Veen van WijsWeerbaar. Marieke geeft al jaren weerbaarheidstrainingen aan kinderen en jongeren. Ook leidt ze docenten in het onderwijs op, zodat deze zelf trainingen aan hun leerlingen kunnen geven.

Voor Marieke is deze groep een bijzondere ervaring. „Ze zijn zeer gedreven en leergierig. Het is erg interessant. Ook voor mij; wat zij daar tegenkomen aan seksueel, geweld is voor ons niet voor te stellen. En heel bijzonder hoe ze bij alles wat ze leren, bedenken hoe ze dat daar gaan inzetten.”

Door middel van een benefietetentje én een crowdfunding, waarvoor ook scholen en instellingen uit Groningen gedoneerd hebben, is het benodigde geld binnengehaald, waardoor de mensen uit Zuid-Afrika, een man en twee vrouwen, nu ook daadwerkelijk konden komen.

Ze krijgen les van Marieke en haar collega’s, maar gaan ook scholen bezoeken waar de trainingen gegeven worden. Bijvoorbeeld de Internationale Schakel Klas waar kinderen van asielzoekers naar school gaan. Ook zijn er contacten gelegd met de GGD om hen te informeren over voorlichting aan jongeren over HIV/Aids.

Na twee weken training in Nederland gaan de trainers met alles wat ze geleerd hebben naar Zuid-Afrika om daar zelf trainingen te geven aan jongeren en ook om anderen op te leiden.