Workshop kaas maken in museum Wierdenland

EZINGE - In Museum Wierdenland in Ezinge wordt zaterdag 29 oktober van 10.00 tot 13.00 uur een workshop kaas maken gegeven.

Al 2500 jaar wonen er boeren op de wierden en terpen van Noord Nederland. Ze verbouwden gewassen als gerst, vlas en duivenbonen (een soort tuinboon), en ze hielden vee. Paarden, schapen, kippen, varkens maar ook veel koeien. Sommige boeren hadden wel 40 koeien. Van de melk werd onder andere kaas gemaakt.

Tijdens opgravingen in het Wierdenlandschap van Noord Nederland zijn verschillende voor de regio unieke aardewerken kaaszeven gevonden. De kaaszeven zijn nog tot en met 30 oktober te zien op de tentoonstelling Het Wierdenmenu.

Tijdens de workshop, onder begeleiding van directeur Heidi Renkema van museum Wierdenland, zal met zelf (na)gemaakte kaaszeven van Groninger klei kaas worden gemaakt op de oude wierdenmanier. Voor het kruiden van de kaasjes worden eerst wilde planten verzameld, die al eeuwen in dit gebied voorkomen.

Heidi Renkema zal ook allerlei wetenswaardigheden vertellen over het voedselpatroon en de landbouw ten tijde van de wierden.

Opgeven kan via: boekingen@wierdenland.nl.