85 Procent Middag-Humsterland wil naar Westerkwartier

WINSUM - In totaal 85 procent van de inwoners van Middag-Humsterland kiest voor de nieuwe gemeente Westerkwartier in plaats van Hoogeland. I

In het Winsumer deel van het gebied wil 73 procent naar Westerkwartier. Dat laat de uitslag van de raadpleging die de gemeenten Zuidhorn en Winsum hielden zien. Zo’n driekwart van de inwoners van het gebied vindt het beter als Middag-Humsterland in één gemeente ligt. De raden van Winsum en Zuidhorn beslissen respectievelijk op 6 en 7 december over wat er gebeurt met Middag-Humsterland in 2019, als de nieuwe grotere gemeenten in Groningen ontstaan.

Inwoners die vinden dat Middag-Humsterland best over twee gemeenten verspreid mag liggen, kiezen wel in overgrote meerderheid voor hun eigen gemeente. In het Winsumer deel kiest 81% van deze groep voor Hoogeland, in het Zuidhorner deel kiest 94% van deze groep voor Westerkwartier. Maar dit gaat in totaal maar om een kwart van de inwoners van het gebied. De meerderheid vindt dat Middag-Humsterland beter in één gemeente kan liggen.

De colleges van Winsum en Zuidhorn bespreken de uitslag en doen eind deze maand een voorstel over Middag-Humsterland aan hun gemeenteraad. De raden nemen een besluit over dit voorstel in hun eigen raadsvergadering. Bij beide raadsvergaderingen zijn inwoners welkom om aanwezig te zijn of in te spreken.

De opkomst van de raadpleging was goed, maar liefst 56 procent. In het Zuidhorner deel van het Middag-Humsterland was het 58%, in het Winsumer deel 55%.