Kerk Garmerwolde als eerste op zonne-energie

GARMERWOLDE - De kerk van Garmerwolde, een van de kerken van Stichting Oude Groninger kerken (SOGK), is de eerste kerk van de stichting die gebruik maakt van zonne-energie.

Deze laat-romaanse kerk wordt veelvuldig en voor allerlei activiteiten gebruikt. Door de stijgende energielasten wordt het steeds moeilijker de exploitatie rond te krijgen. Maar de kerk van Garmerwolde kan de toekomst nu met een gerust hart tegemoet zien door de plaatsing van een energiezuinige cv-ketel en het aanbrengen van zonnepanelen op het bijgebouwtje Kerkhörn. Hiermee wordt de energielast omlaag gebracht zodat het gebruik op lange termijn is veiliggesteld.

Wie de kerk, met de meloenvormige gewelven, binnenkomt, wordt direct getroffen door de bijzondere gewelfschilderingen en het bijzondere interieur. In de kerk worden door de groep vrijwilligers van de plaatselijke commissie diverse activiteiten georganiseerd zoals concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Ook vinden in de kerk regelmatig kerkdiensten en rouw- en trouwdiensten plaats. Zo kent de kerk een breed en veelzijdig gebruik.

Omdat de kerk een rijksmonument is, zijn er niet veel mogelijkheden om het gebouw zelf aan te passen of om zonnepanelen op het dak van de kerk te plaatsen.

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Loket Leefbaarheid.