CBS de Fontein wint schoolschaken

TEN BOER - De jaarlijkse schoolschaakstrijd van de gemeenten Bedum en Ten Boer is gewonnen door CBS de Fontein uit Ten Boer.

Op de tijdelijke locatie van de Horizon en de Walfridusschool in Bedum streden vier scholen om de eer: de Togtemaarschool, de Walfridusschool, OBS de Huifkar en CBS de Fontein. In totaal schaakten 41 kinderen voor de scholenstrijd en het individuele klassement. Bijzonder was dat dit jaar de kampioen van de provincies Groningen en Drenthe uit de gemeenten afkomstig is. CBS de Fontein werd in juni uiteindelijk 15de in het Nederlands kampioenschap. In totaal deden afgelopen schooljaar 2.154 teams landelijk mee aan de plaatselijke en regionale kampioenschappen.

De strijd om het individuele klassement ging tussen Sem van Dijk en Joël Greven. Daarnaast was bijzonder om te zien dat enkele zeer jonge kinderen ook serieus meededen om de ereplaatsen. Zo viel Elise Oostinga van de Walfridusschool op. Deze schaakster uit groep 4 deed een gooi naar de 3de plaats en werd met grote moeite door Sem verslagen. Ook Olaf List van de Huifkar gaf weerstand aan de schakers van de Fontein. Hij werd uiteindelijk gedeeld 3de. Na 7 ronden bleken Sem en Joël bovenaan te staan met 6,5 punt. De onderlinge partij eindigde in remise. Sem stond gewonnen, maar zette Joël pat. Het betekende dat de beide schakers een snelschaakpartij om de titel moesten spelen. Deze werd overtuigend door Joël Greven gewonnen.

De strijd om de 3de plaats werd beslecht op weerstandspunten. Hiermee kwamen de twee spelers van de Fontein, Jovan Abdulahad en Trsitan Borg, op de 3de en 4de plaats voor Olaf List van de Huifkar (5de), Zara Ubels (6de) en Leon Mourits (7de) van de Walfridusschool.

Het scholenklassement werd met overmacht gewonnen door CBS de Fontein. Het eerste team eindigde met 23 punten op de eerste plaats. Tweede werd de Walfridusschool met 19 punten. Ook zij plaatsen zich hiermee voor de regionale kampioenschappen in februari.

De organisatie was dit jaar in handen van Marcel Kuipers en Sjaak Schuit van Schaakvereniging Bedum.