Opbrengst Groninger skylineschoen naar Bedumer school

LEEK - De Leekster schoenmodezaak Heys ontwikkelde samen met schoenfabriek Van Bommel de Groninger skylineschoen. De schoen moet het imago van Groningen opvijzelen.

Door de aardbevingsproblematiek heeft het beeld van de provincie een forse knauw gekregen. ,,Klanten uit Noord-Groningen praten in onze winkel hierover. ‘We willen wel verhuizen, maar ons huis is onverkoopbaar’, horen we mensen tegen elkaar zeggen,” vertelt de 54-jarige eigenaar Harry Heijs. Zijn ouders runden in het verleden een schoenenzaak in Delfzijl. ,,De nood bij de mensen in de regio gaat ons aan het hart.’’

Om een steentje bij te dragen aan het positief op de kaart zetten van Groningen, bedacht Heijs een speciale Groninger schoen. Met een beperkte oplage (175 paar in de maten 38 tot en met 48) krijgt de schoen een exclusief karakter. Heijs schakelde grafisch ontwerper Tom Jager in om het idee voor de skylineschoen uit te werken. Schoenfabrikant Van Bommel uit Moergestel toonde zich bereid de schoen in productie te nemen.

Dochter Miranda Heijs (33) toont alvast trots het prototype. Op de neus van de schoen is een seismograaf gelaserd, die symbool staat voor de aardbevingen. Op de hielkap van de schoen prijken zes historische gebouwen uit de stad: Martinitoren, Der Aa-Kerk, Stadsschouwburg, stadhuis, Goudkantoortje en Academiegebouw. Om het groene karakter van de Ommelanden tot uiting te brengen zijn de zolen en veters uitgevoerd in groen.

Van Bommel heeft de skylineschoen van Groningen nu nog in productie. Het speciale product ligt vanaf zaterdag 28 oktober in de winkel. De prijs bedraagt 259,90 euro. De opbrengst gaat naar goede doelen zoals een speelrobot voor de Regenboogschool in Bedum, die vanwege de aardbevingen naar een noodgebouw moet verhuizen. Schoenfabriek Van Bommel schenkt een geldbedrag aan de Groninger Bodembeweging. ,,Groningen weer positief op de kaart zetten, is ons doel’’, zegt Harry Heijs.

Heijs sprak uitgebreid met de leiding van de Regenboogschool in Bedum die vanwege de bevingsproblematiek begin volgend jaar een noodschool moet betrekken. ,,Een deel van ons sponsorgeld steken wij dan in de aanschaf van een speelrobot die kinderen helpt creatief na te denken.’'

De Bedumer school wordt deels vernieuwd en deels verstevigd. Als de nieuwe school klaar is, steekt Heys het tweede deel van de gift in aanschaf van een buitenspeeltoestel. Het sponsorgeld van schoenfabriek Van Bommel gaat naar de Groninger Bodembeweging die ijvert voor de belangen van gedupeerden in het aardbevingsgebied.