Lezing over de Kerstvloed 1717

EENRUM - Tonko Ufkes geeft vrijdag 3 november om 20.00 uur een lezing over de Kerstvloed van 1717 in het Dorpshuis van Eenrum. .

Hij neemt het publiek mee naar een periode van 300 jaar geleden. Onze omgeving werd toen getroffen door een grote ramp: de Kerstvloed van 1717. Er is de afgelopen tijd heel veel gepubliceerd over deze ramp en enkele kunstenaars exposeerden in het Noord-Groninger landschap.

Sterke verhalen zijn er voldoende, maar over de achtergronden en de feiten is ook het nodige te vertellen. De spreker doet dat met lichtbeelden en het publiek weet hij er bij te betrekken met een quiz. Aan de orde komen: het provinciaal en plaatselijk bestuur; hoe ging het met de noodhulp; waar kwam het geld vandaan voor herstel. En hoe is het mogelijk dat de dijken tot op de dag van vandaag grotendeels stand hebben gehouden. Ufkes schreef in 1984 als afstudeerscriptie `De Kerstvloed van 1717, oorzaken en gevolgen van een natuurramp`.

De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Vooraf en in de pauze laat de Historische Kring Eenrum (historische) foto’s uit de omgeving zien.