Lezing over de Kerstvloed van 1717

TEN BOER - Op uitnodiging van de Cultuur-Historische Vereniging Ten Boer houden in de recreatiezaal van het Woonzorgcentrum Bloemhof in Ten Boer dhr. Tonko Ufkes en mevr. Jona van Keulen een lezing over de Kerstvloed van 1717. Op dinsdag 14 november om 20.00 uur.

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat de provincie Groningen werd getroffen door een grote overstroming die de geschiedenis is ingegaan als de Kerstvloed van 1717. In de nacht van 25 december 1717 braken de toen nog primitieve dijken door en stroomde het water tot aan de stad Groningen. De gevolgen waren rampzalig: veel doden (meer dan 2000) en verdronken vee, verwoeste boerderijen en jarenlang onbruikbaar land door het zoute water, ook in de dorpen van de gemeente Ten Boer.

Tonko Ufkes is historicus/schrijver/dichter en heeft zich al jaren lang bezig gehouden met onderzoek naar de Kerstvloed; hij vertelt het algemene verhaal van de vloed. Jona van Keulen is historica, woont in Ten Boer en is werkzaam als hoofd externe dienstverlening bij het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven; zij gaat in op de gevolgen van de Kerstvloed voor de dorpen in de gemeente Ten Boer.

De toegang is gratis en voor ieder toegankelijk. Info: tel. 050 -4042820 en 3023207.