Erica van Lente in beeld met LHBT’ers

BEDUM - De lokale democratie is volop in beweging. Burgemeester Erica van Lente van Bedum wil er daarbij op letten dat alle burgers uit haar gemeente in beeld zijn. Met een groep LHBT’ers (afk. voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) doet zij dat ook letterlijk. In een geënsceneerd fotografisch portret op een bijzondere plek in Bedum, bij de toren van Westerdijkshorn, is ze met een aantal LHBT’ers te zien.

De foto wordt geëxposeerd tijdens de Dag van de Lokale Democratie op 17 november in Nieuwegein, en zal daarna rondreizen door het land. De tentoonstelling is een initiatief van de Democratic Challenge van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Code Oranje, maatschappelijke beweging voor co-operatieve democratie.

De landelijke Dag van de Lokale Democratie wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG en de beroepsverenigingen van burgemeesters, raadsleden, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen. De dag sluit aan op de recente gedachtenvorming binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) over de omslag naar meervoudige en maatwerkdemocratie. In het kort: in gemeenten is meer ruimte voor lokale besluitvorming nodig dan alleen de gemeenteraad, op een manier die past bij de eigen aard van een gemeente.

Burgemeester Van Lente omarmt deze ontwikkeling en let erop dat die ruimte er voor iedereen is. Eerder besteedde zij als gemeenteraadslid in Groningen aandacht aan mensen die door hun geaardheid te maken hadden met uitgaansgeweld. Ook in Bedum heeft ze contact gezocht met LHBT’ers. Samen met een aantal van hen laat ze zien dat democratie niet in beweging komt zonder diversiteit.

De foto is de tweede in een serie op initiatief van Jeroen van Urk, die een achtergrond heeft als raadslid, adviseur en griffier, en Annemoon van Hemel, een fotografe met passie voor het publieke domein. Zij streven ernaar in iedere provincie met één burgemeester diens eigen, persoonlijke verbeelding te maken van hun kijk op nieuwe lokale democratie. De eerste foto in de serie is met burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen, die daarop met een aantal inwoners zijn visie geeft op de omkering van de lokale democratie naar de gemeenschap.