Rebels Lutherprogramma Northern Consort

APPINGEDAM - Aan het einde van dit Lutherjaar, precies 500 jaar na Luthers 95 stellingen, brengen The Northern Consort en Koor Dualis een enigszins rebels Lutherprogramma. Donderdag 7 december is dat om 20.15 uur te beleven in de Nicolaïkerk in Appingedam; op vrijdag 8 december om 20.15 uur in het Hogeland College in Warffum

Hedendaagse hartenkreten zijn door componiste Yaël Levy verwerkt in de nieuwe compositie: Stelling 96. Het is geschreven voor koor, spreekstemmen en barokensemble. De gezongen en gesproken teksten in dit hedendaagse werk komen dus niet van Luther, maar van Groningers van diverse pluimage en afkomst. Verder op het programma: de Lutherse Mis BWV 235 van J.S. Bach en ‘Immortal Bach’ van Knut Nystedt. Luther hield in zijn tijd regelmatig 'tafelredes’. Daarin poneerde hij altijd geestdriftig en fanatiek zijn ideeën over een betere wereld. In Stelling 96 klinkt ook zo’n tafelrede, maar dan een moderne: deze neemt de in Groningen opgegroeide actrice en schrijfster Nhung Dam voor haar rekening. Zij spreekt tussen de muziekstukken in.

Wat Luther 500 jaar geleden op een kerkdeur deed, doet men tegenwoordig via media als Facebook. Alle Groningers zijn uitgenodigd om mee te doen aan dit project. Mede hierom is de facebookpagina Stelling 96 opgezet voor een ieder die daar een eigen Stelling 96 kwijt wil. Tijdens de concertavonden zijn de ingebrachte stellingen -als op een kerkdeur- voor iedereen te lezen.

Meer informatie en kaarten verkrijgbaar via: www.northernconsort.nl.