Schrijfmarathon in KinderBoekenHuis Winsum

WINSUM - Op de Dag van de Rechten van de Mens wordt er wereldwijd massaal geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten of worden bedreigd. In dit kader organiseert Amnesty International op zaterdag 9 december de jaarlijkse Schrijfmarathon in Winsum.

In 2016 deed Winsum voor het eerst mee. Deze noordelijkste schrijfmarathon van Nederland leverde maar liefst 323 brieven en kaarten op. Uit Nederland verstuurden we 166.000 brieven, wereldwijd 4,7 miljoen.

Iedereen die wil meedoen aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 9 december tussen 12.00 tot 16.00 uur even aanschuiven in Het Kinderboekenhuis. Daar liggen voorbeeldbrieven en tien cases klaar waaruit deelnemers zelf een keuze kunnen maken. Dit jaar kan er bijvoorbeeld geschreven worden naar de overheden in Jamaica om te pleiten burgers beter te beschermen tegen buitensporig politiegeweld.

Ook zijn er kaarten die iedereen van een persoonlijk tintje kan voorzien en naar een gevangene kan sturen. Bijvoorbeeld naar de online activist Mahadine uit Tsjaad die al 1,5 jaar onterecht vastzit. Uiteraard zijn ook kinderen van harte welkom om kaarten te versieren. Daarnaast kunt u ook online meedoen via de website van Amnesty. Op vrijdagavond 8 december start de actie met een fakkelwake op het Boogplein.

Brieven schrijven blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Een bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt autoriteiten mensen eerlijker te behandelen. Zeker als ook bestuurders eraan mee doen. In Nederland schrijven meer dan 100 burgemeesters mee, waaronder Rinus Michels. Samen laten we zien dat het ook anders kan. En uiteraard is de Schrijfmarathon ook voor de slachtoffers zelf belangrijk in de zin dat ze er hoop en moed uit kunnen putten.