Fotografie en schilderkunst in kerk van Klein Wetsinge

KLEIN WETSINGE - In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen.

De expositie start met een open vernissage vanaf 15.30 uur. Fotograaf Reyer Boxem zal de opening verrichten. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. In verband met beperkte parkeerruimte bij de kerk, kan het zijn dat u in Sauwerd de auto moet parkeren. Het is dan een wandeling van vijf minuten naar de kerk.

Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Met een aantal fotografen, zowel beroepsfotografen als bevlogen amateurs, run ik Fotogalerie Lichtzone in Groningen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Mijn voorkeur gaat uit naar het vastleggen van het Groninger landschap, maar ook architectuur en portretten." Herbert van Hoogdalem heeft zijn werk op diverse locaties geëxposeerd. Ook heeft hij het fotoboek Groninger Visualia (2006) uitgegeven met prachtige teksten van Eric Bos.

Beneden in de kerk exposeert hij met portretten op lange linnen stroken. Boven in de nok van de kerk is een serie foto’s van het Hogeland en Reitdiep-dal te zien.

Zijn broer, kunstschilder Herman van Hoogdalem, volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. Herman van Hoogdalem laat in de kerk van Klein Wetsinge een serie van vijf portretten zien op groot formaat. De koppen hangen vrij in de ruimte, ze zijn niet ingelijst en zijn daardoor direct en kwetsbaar. De blik op de twee portretten die van Hoogdalem van de beeldhouwer Jan Steen maakte is omhoog gericht, naar een andere, voor ons onbereikbare wereld.

Sinds 2009 werkt Van Hoogdalem in samenwerking met Gijs Wanders aan het project Gezichten van Dementie. Het bestaat uit een serie zeer grote portretten van dementerenden (allen woonachtig in de Dilgt in Haren), met bijbehorende korte documentaires waarin de familie vertelt over de invloed van dementie.

Entree: gratis

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken.

NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05. De kerk is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Kerk Klein Wetsinge, Valgeweg 12, 9773 TK Klein Wetsinge.