Opening duurzaam Dorpshuis Schouwerzijl

SCHOUWERZIJL - Het gerenoveerde en verduurzaamde dorpshuis in Schouwerzijl wordt vrijdag 15 december feestelijk geopend door wethouder Herwil van Gelder.

Er is maandenlang hard gewerkt door een grote groep vrijwilligers en nu zit het werk er op. Tussen 16.00 en 18.00 uur is iedereen van harte welkom voor een hapje, een drankje en natuurlijk muziek. Om 16.30 uur vindt de openingshandeling plaats.

Dorpshuis ‘t Zylhoes in Schouwerzijl is het afgelopen jaar flink aangepakt. Met subsidies uit het fonds Elk dorp een duurzaam dak en het Oranje Fonds is het dorpshuis duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. De inwoners van Schouwerzijl hebben zelf flink de handen uit de mouwen gestoken: 30 vrijwilligers en een vaste werkgroep hebben hier met veel inzet en enthousiasme aan gewerkt.

Zo is het dak vernieuwd en heeft het dorpshuis een betere isolatie, zonnepanelen, een energiezuinige verwarmingsinstallatie en een vernieuwde toiletruimte gekregen dat beter toegankelijk is voor mensen met een beperking. Met deze verbeteringen kan het Dorpshuis weer jaren mee. Dat zal ook nodig zijn nu de komende tijd een groter beroep moet worden gedaan op onderlinge solidariteit. Het Dorpshuis heeft daarin een belangrijke plaats.

Dorpshuis 't Zylhoes is eigendom van de Vereniging dorpsbelangen Schouwerzijl. Veel vrijwilligers zetten zich er voor in om die voorziening in de benen te houden. De vereniging houdt zich bezig met veel facetten van leefbaarheid: van het organiseren van (culturele) activiteiten tot duurzaamheid, een moestuin, speeltuin en de verkeersveiligheid in het dorp. Het dorpshuis is de uitvalsbasis voor alles wat de vereniging doet. Voor meer informatie: www.schouwerzijl.com