Boek Schaduwkust over boerenstrijd rand Waddenzee

NOORD-GRONINGEN - Onder de titel Schaduwkust heeft Ineke Noordhoff een boek uitgebracht over een boerenfamilie en de strijd voor hun bestaan aan de radn van de Waddenzee.

Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien lezers hoe zij als boeren de Waddenzee verdrijven en het kustlandschap naar hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 bij Vierhuizen aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden.

Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas. Inmiddels is de interactie met de zee gestaakt en blijven de dorpen verweesd achter.

Schaduwkust is een indrukwekkend verhaal over de complexiteit van het boerenland en -bedrijf en laat pijnlijk duidelijk zien dat het tijd is voor verandering.

‘Noordhoff breekt een lans voor de grote natuurbeherende organisaties als de Landschappen en Natuurmonumenten omdat deze onbaatzuchtig, en met een democratische legitimiteit, hun werk doen. En daarbij een grootschaligheid kunnen bereiken die ertoe doet. Onder beleidsmakers geen populaire conclusie, wel een moedige,’ schrijft Trouw

Ineke Noordhoff is journalist, econoom en landschapshistorica. Ze is hoofdredacteur van Noorderbreedte. Eerder schreef ze Zee rondom, Op het land en Natuurmakers. In Noorderbreedte reconstrueert Ineke Noordhoff de desastreuze Kerstvloed die Groningen driehonderd jaar geleden overrompelde, met duizenden doden tot gevolg. Een dergelijke ramp kan opnieuw gebeuren want de zee bij het Vierhuistergat probeert zich nog steeds onder de dijk door te wurmen. Autoriteiten zijn al vijf jaar in gesprek over maatregelen om de zeestroming te verleggen.