Vragen SP over ontslagen Friesland Campina Bedum

BEDUM - De SP Statenfractie heeft in schriftelijke aan het provinciebestuur haar zorgen geuit over de gevolgen van de veranderende strategie van Friesland Campina en de daamee gepaard gaande ontslagen in Bedum.

In 2015 hebben provincie, gemeente Bedum en Friesland Campina aangekondigd in te zetten op uitbreiding van de fabriek. Dat zou honderden banen opleveren. Nu blijkt dat er 30 banen op het spel staan doordat Friesland Campina zegt zich aan een veranderlijke wereld te moeten aanpassen. Volgens de SP is dit te kort door de bocht en zijn de gevolgen voor de werknemers en Bedum te groot.

De impact van het verlies aan de werkgelegenheid in het dorp is groot. SP-Statenlid en Bedumer Marieke Bootsma: “Het is stuitend dat Friesland Campina een half miljard winst maakt en dat vervolgens bijna 20% van het personeel in Bedum wordt ontslagen. Terwijl er honderden banen gecreëerd zouden worden.” Ook zijn er zorgen over de oostelijke ontsluitingsweg.

De SP Statenfractie vraagt het provinciebestuur wat het kan en wil doen tegen de negatieve gevolgen van de wispelturige strategie van Friesland Campina. De partij heeft eveneens vragen gesteld over de oostelijke rondweg. “Die moet er komen”, aldus Bootsma, ”De vrachtwagens moeten uit het dorp verdwijnen, dat draagt bij aan de leefbaarheid.”