Drie goede vragen van kinderen bij ziekenhuisbezoek

DELFZIJL - Ook kinderen worden vanaf nu geholpen zich goed voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis. Mede naar aanleiding van een proef in het Ommelander Ziekenhuis is een set van 3 goede vragen ontwikkeld, speciaal voor kinderen.

Deze kunnen zij minimaal met hun dokter bespreken. De 3 vragen worden nu ook landelijk ingevoerd. Volwassen patiënten worden al langer aangespoord zich met behulp van vragen voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Samen met Kind & Ziekenhuis zijn nu ook ‘3 goede vragen’ voor kinderen ontwikkeld.

Sinds september 2016 brengt het Ommelander Ziekenhuis ‘3 goede vragen’ onder de aandacht bij volwassen patiënten. Het doel is patiënten te ondersteunen bij de voorbereiding op hun ziekenhuisbezoek, hun vragen te laten stellen en daardoor in staat te stellen samen met de zorgverleners betere keuzes te maken. De kinderartsen en – verpleegkundigen van het ziekenhuis ondersteunen dit initiatief en wilden graag een kinderversie.

De ‘3 goede vragen voor kinderen’ zijn ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis samen met de Patiëntenfederatie, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en vier ziekenhuizen: Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Bernhoven Uden en Ommelander Ziekenhuis Groningen. Kinderen en hun ouders hebben aangegeven wat volgens hun de belangrijkste vragen zijn om te bespreken met zorgverleners. 3 Vragen zijn daarna tijdens een pilotperiode in de ziekenhuizen getest. Op basis van de proef zijn nu de definitieve vragen bepaald en is specifiek promotiemateriaal gemaakt. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat kinderen de 3 vragen hoog waarderen.

Inhoudelijk zijn de vragen ongeveer gelijk aan de vragen voor volwassenen, maar ze zijn veel directer geformuleerd. De 3 vragen, die met een striptekening onder de aandacht worden gebracht, luiden:

1. Dit voel ik, wat is het?; 2. Wat kunnen we er allemaal aan doen?; 3. Wat betekent dit voor mij nu en later?