Singer-songwriter Fabian Holland op Cultuurerf Andledon in Den Andel

Winsum - Cultuurerf Andledon in Den Andel start donderdag 18 januari om 20.30 uur de tweede helft van het seizoen met een optreden van de Britse singer-songwriter Fabian Holland.

Het optreden is een onderdeel van de eerste tour die de muzikant door België, Duitsland en Nederland maakt. Met zijn warme stem en sublieme gitaarspel brengt Holland zowel eigen werk als traditonele folk.

Fabian Holland groeide op in een artistiek gezin waarin optredens en artistieke expressie deel uitmaakten van het dagelijkse leven. Zijn moeder, zelf een kunstenares, moedigde de creativiteit van de jonge Fabian aan. Onder invloed van zijn vader, die gitaar en harmonica speelde, begon hij op zevenjarige leeftijd met gitaarspelen. Fabian’s vroegste invloeden kwamen uit de collectie blues albums in huize Holland, waaronder zich werk bevond van Sonny Boy Williamson en Muddy Waters.

Later bezocht hij de Academy of Contemporary Music in het Engelse Guildford, waar hij les kreeg van de befaamde (en veel te jong overleden) gitarist Eric Roche.

In 2013 verscheen het gelijknamige debuut van Fabian Holland. Kees van Wee van Heaven Magazine omschreef deze plaat als ‘een sterke, melancholische folkplaat, die perfect past binnen de Engelse traditie. Met twee troeven: zijn fraaie stem, en zijn sublieme spel op de akoestische gitaar.’

Anderhalf jaar na zijn veelbelovende debuut cd verscheen zijn tweede album, A Day Like Tommorow, waarop negen ijzersterke eigen songs zijn aangevuld met twee fraai uitgevoerde traditionals, Fabians liveoptredens zijn een heerlijke mix van folk, blues, mooie verhalen en fantastisch gitaarspel.

Zijn songs zijn als gevoelige momentopnamen die beelden oproepen van mensen, gebeurtenissen en plaatsen, soms ontroerend, maar soms ook verontrustend.