Vmbo’ers: ambulance-drone en biogasfabriek

UITHUIZEN - Vmbo-tl leerlingen van Het Hogeland College in Uithuizen hebben woensdag hun ideeën over en wensen voor leven in het Groningse aardbevingsgebied laten zien aan burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond.

Ze deden dat in het kader van het project Goud Grunn. De scholieren kwamen met leuke ideeën: een ambulance-drone, een zelfvoorzienend dorp, biogasfabriek en duurzame en aardbevingsbestendige huizen. De burgemeester is blij met de werkstukken en wil ze tentoonstellen in het gemeentehuis.

Van Beek vindt het vooral goed dat de jongeren naar de kansen kijken in het gebied en niet alleen nadenken over de zorgen die wonen in aardbevingsgebied met zich meebrengt.

EPI-kenniscentrum coördineert dit project op een aantal middelbare scholen in het aardbevingsgebied in Groningen. In samenwerking met Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG en CMO STAMM worden leerlingen uitgedaagd om over hun dorp van de toekomst na te denken.

‘Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruit ziet over tien tot twintig jaar?’ Met die vraag houden vmbo-leerlingen van in totaal drie klassen van Het Hogeland College in Uithuizen en (later dit voorjaar) Eemsdeltacollege in Appingedam en Delfzijl zich dit schooljaar bezig. Het is de bedoeling dat volgend schooljaar meer klassen van verschillende scholen in het aardbevingsgebied aansluiten.

Per klas worden groepjes gevormd waarin de leerlingen aan de slag gaan met de uitwerking van de prijsvraag. Dit kan in de vorm van een maquette, tekening of filmpje. Ze kiezen uit één van deze thema’s: voorzieningen; zorg; duurzaam wonen en bouwen; herbestemming leegstaande gebouwen; woonomgeving en groen.

Van deze werkstukken wordt één genomineerd voor de prijsvraag, waarvan de winnaar op 24 mei bekend wordt gemaakt. De ideeën worden zoveel mogelijk gedeeld met bestuurders, zodat zij die kunnen meenemen in hun plannen.