Het Hogeland adopteert 215 namen Holocaust monument

UITHUIZEN - De gemeenten: Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond hebben als toekomstig gemeente Het Hogeland gezamenlijk besloten om alle namen van de slachtoffers die in de gemeenten geboren zijn te adopteren ten behoeve van het Holocaust Namenmonument Nederland.

Dit zijn in totaal 215 namen die nu te vinden zijn op de websites van de gemeenten. Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee krijgt Nederland een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot nog toe kent Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

Oproep

In mei 2018 willen de gemeenten deze namen publiceren, en een aantal van deze namen een gezicht geven aan de hand van hun verhaal en foto’s. De toekomstige gemeente Het Hogeland wil graag in contact komen met mensen die hierbij kunnen helpen. Tot 16 februari kan men contact opnemen met Janine Abee, via: j.abee@demarne.nl of telefonisch 0595 575500.