Minder lichtuitstoot Defensie boven Wad

ZOUTKAMP - Het Ministerie van Defensie maakt nu onderdeel uit van het zogeheten Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. Daarvoor is vorige week een speciale verklaring ondertekend op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het Lauwersmeer. Op meerdere plekken in het Waddengebied gaat Defensie aan de slag om de lichtuitstoot te verminderen in het Waddengebied.

Het terugbrengen en versterken van duisternis in het Waddenzeegebied past naadloos in de ontwikkelingen op energie- en natuurgebied die binnen Defensie al in gang zijn gezet. Zo is de kazerne bij het Lauwersmeer overgestapt op gedeeltelijke led-verlichting. Dat zorgt voor minder energieverbruik. Doordat het bovendien dimbaar is, vermindert de lichtuitstoot.

Schout-bij-nacht Frans Foreman van Defensie en directeur Hendrikus Venema van het Programma naar een Rijke Waddenzee drukten na de ondertekening op een knop waarna twintig seconden later de nieuwe verlichting definitief in gebruik werd gesteld. Het verschil was voor de aanwezigen gelijk zichtbaar. De kazerne is nu beduidend meer gehuld in duisternis terwijl de militairen genoeg zicht hebben voor hun werk.