Rondje Ziel met finale clubcompetitie

DELFZIJL - In het weekeinde van zaterdag 22 en zondag 23 september wordt in Delfzijl tijdens Rondje Ziel de landelijke finale clubcompetitie voor amateurs mannen en vrouwen gereden.

Voor de Stichting Wielerronde Delfzijl is de toekenning van de finale aan Delfzijl een hele uitdaging. „Het is een heel avontuur,” erkent Hendrik Zuidema, de drijvende kracht achter Rondje Ziel. „Om te beginnen telt het evenement nu twee dagen in plaats van één en ook op het gebied van infrastructuur zijn er de nodige veranderingen. Tijdens de finalewestrijden rijden er 250 wielerrenners over het parcours. De finale van de clubcompetitie kent drie onderdele”: een omloop, een ploegentijdrit en een criterium. Het criterium, het Rondje Ziel, en de ploegentijdrit worden op de zondag gereden. Om ervoor te zorgen dat de ploegentijdrit en het criterium elkaar niet kruisen is het parcours van de ploegentijdrit aangepast. Tijdens het criterium voor de elite/beloften mannen en vrouwen is het Rondje Ziel 3,5 km in plaats van 2,1. Na het ochtendprogramma met de Funklasse en de Sportklasse/Amateurs wordt de Menno van Coehoornsingel eruit gehaald en daarvoor in de plaats wordt er gefietst over de Stationsweg, Oosterveldweg, Duurswoldlaan, Nieuweweg, Rijksweg en de finish op de Koningin Julianlaan. Het is een breed parcours, maar je hebt wel te maken met doorgaand verkeer dat gewoon door moet blijven gaan. Ook de routes van de nieuwe onderdelen omloop en ploegentijdrit zijn uitgezet. De omloop start aan de Koningin Julianalaan en gaat vervolgens over de Johan van der Kornputplein, Stationsweg, Kustweg, Hogelandsterweg tot vlak voor Losdorp, via de Hoofdweg door Holwierde, Nansmumerweg, Wierdeweg, Europaweg, Europaweg, Jachtlaan en met de finish op de Koningin Julianalaan.”

De ploegentijdrit kent een andere start en finishplek, namelijk de Europaweg in Delfzijl. „Het is de eerste keer dat we gespreide start- en finishlocaties hebben. Dat is ook spannend. De route van de tijdrit lijkt op die van de omloop, maar gaat meer noordwaarts. De wielrenners komen via Schafferweg en de Feldwerderweg Holwierde in. De finish is op de Wierdeweg in Delfzijl.”

„Het vergt een hele voorbereiding.” vervolgt Zuidema. „Je moet nogal wat dingen op elkaar afstemmen. Denk maar aan de voetbalverenigingen die op de zaterdag en zondag voetballen, het gebruik van het sportpark Centrum, de bereikbaarheid van het station en de haven en ook het gebruik van de wegen. Het zijn toch de hoofdwegen waarover gereden wordt. We hebben dan ookmeteen contact gezocht met de gemeente Delfzijl. Je moet zo’n klus met elkaar doen.”

„Het idee voor een Finaleweekend sprak ons meteen aan,” vertelt wethouder Jan Menninga van de gemeente Delfzijl. „In het verleden zijn er vaker wielerevenementen geweest in Delfzijl. Met Rondje Ziel is de sport hier weer extra op de kaart gezet. Het past in ons beleid van de laatste jaren om mooie evenementen die niet te veel geld kosten naar Delfzijl te halen. Rondje Ziel en de landelijke finale clubcompetitie past hier perfect in. Vergeet niet dat er veel wordt gefietst in de regio. ’s Zomers is het dorp Wagenborgen, waar ik woon, een komen en gaan van wielrenners. Ook de wielervereniging Marte Meo in Appingedam is groeiende. Zelf heb ik ook een wielerverleden. Ik ben voorzitter geweest van wielervereniging Omega. Meedoen aan Rondje Ziel zit er vanwege medische redenen niet meer voor mij in. Maar ik zal zeker als toeschouwer aanwezig zijn.”

„Het wordt een echt een spektakel,” meent Wildrik Bulthuis van Rondje Ziel. „We zijn door de KNWU gevraagd om de finale te organiseren. Dat is een hele eer en ook een waardering voor twee jaar hard werken. Aan de finale doen echt grote amateurclubs mee. Je moet je als vereniging en als clublid namelijk wel plaatsen voor het kampioenschap. Het is in feite een dubbele wedstrijd. Bekende clubs als de Stormvogels uit Veendam, De Jonge Renner uit Oosterhout, West Frisia uit Bovenkarspel, NWVG uit Groningen en Westland Wil Vooruit uit Honselaarsdijk doen mee. In totaal verschijnen er 30 ploegen aan de start. De omloop is voor de mannen 150 km en voor de vrouwen 120 km. De achterstand mag niet meer bedragen dan 4 minuten. Als de achterstand groter is, word je door de jury uit de race gehaald. Anders wordt de achterstand te groot en is het logistiek technisch niet meer overzichtelijk. Het is dus telkens strijd. Naast de wielrenners rijden er ook 39 voertuigen over het parcours, variërend van ploegwagens en onderhoudswagen tot de media. Het wordt een heel bijzonder weekend. Ook langs het parcours zal er meer vertier zijn met bijvoorbeeld meer muziek en gezellige koffiekraampjes. We zijn bezig met de winkeliers van Delfzijl bezig om de samenwerking te zoeken, zodat de bezoekers in de tussentijd ook even het centrum in kunnen om te winkelen.”

„Voor het centrum is dit een inderdaad een mooie gelegenheid om extra bezoekers te trekken,” denkt Menninga.