Menkemaborg in teken sfeerverlichting

UITHUIZEN - De Menkemaborg in Uithuizen gaat op 1 april, Paaszondag, weer open voor bezoekers. Door de herstelwerkzaamheden, als gevolg van de aardbevingen, is dat een maand later dan normaal.

De kamers zijn heringericht voor het nieuwe thema ‘De Menkemaborg: sfeervol verlicht in de 18de eeuw en nu’. In april en mei zijn ook de historische tulpen, niet alleen op 17de -eeuwse aquarellen, maar ook in de formele tuin te bewonderen.

Voor bezoekers van nu lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de 18de eeuw zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’.

Hoe was de verlichting in de 18de eeuw? Het is nu moeilijk voor te stellen, want wij zijn gewend dat alles op elk moment van de dag verlicht kan worden. In de 18de eeuw was daglicht het belangrijkste licht. Voor de avond was er, voor rijke mensen, kaarslicht of licht door een olielamp. Hiervan is een keur aan voorbeelden te zien in de kamers. Informatie wordt gegeven over deze verlichting, maar ook over de invloed van het licht op de manier van inrichten. Aanleiding is de nieuwe verlichting door middel van LED-spots, niet alleen sfeervoller, maar ook veiliger voor de collectie en duurzamer.

Wie meer wil horen over de sfeervolle verlichting toen en nu, kan zich opgeven voor een lezing op woensdagochtend 25 april.

De Menkemaborg is op beide paasdagen open van tien tot vijf uur.