BMWE-raden nemen visie inwonerkracht aan

NOORD-GRONINGEN - De raden van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond hebben ingestemd met de visie 'Inwonerkracht: inwoners voorop in Het Hogeland'.

De visie geeft aan op welke manier inwoners en gemeente samen kunnen werken aan het nog leefbaarder maken van het gebied van de nieuwe gemeente Het Hogeland. De visie Inwonerkracht is te lezen op www.bmwe-gemeenten.nl.

De komende tijd vertalen de BMWE-gemeenten de visie naar een plan van aanpak met daarin een nieuwe werkwijze. Daarmee kan de gemeente Het Hogeland, waarin de BMWE-gemeenten vanaf volgend jaar opgaan, straks optimaal ruimte geven aan 'inwonerkracht'. De BMWE-gemeenten stellen die nieuwe werkwijze op samen met inwoners, medewerkers, bestuurders en raadsleden.

Inwoners van de toekomstige gemeente Het Hogeland hebben behoefte aan een gemeente die oplossingsgericht is, durft te experimenten en los te laten. Een gemeente die niet regisseert maar expertise aanbiedt, faciliteert en begeleidt. Dat zijn conclusies uit gesprekken en enquêtes met inwoners die de BMWE-gemeenten hielden in het proces om te komen tot de visie Inwonerkracht.

De visie is daarnaast gebaseerd op huidige sociaal-maatschappelijke veranderingen, een recente kijk op lokale democratie en de visie 'Ruimte!' die eerder is opgesteld voor de nieuwe gemeente Het Hogeland.