Voedselbos- en Bollendagen bij De Kleine Plantage

EENRUM - Het is al jaren een goede traditie dat kwekerij De Kleine Plantage in het eerste weekend van mei een themaweekend organiseert met belangrijke nadruk op de bollen, met name de zomerbollen. Dit jaar is dat op zaterdag 5 en zondag 6 mei.

Naast de bollen staan ook de heesters in het spotlicht. Want nu is het ook de tijd om struiken te planten. De Kleine Plantage nodigt op de themaweekenden altijd specialisten van buiten uit met hun favorieten. Op de bollendagen zijn dat Hein Meeuwissen, die al jaren geleden het sortiment van Rita van der Zalm heeft overgenomen, en die zijn sporen heeft verdiend als een groot liefhebber en een kundig kweker. Op de bollendagen neemt hij een mooie collectie zomerbollen, dahlia’s, gladiolen, tuinamaryllissen mee.

Naast Hein Meeuwissen zorgen Micha Wieland en Sietske Metz van kwekerij Arborealis voor een zeer aantrekkelijk en interessant aanbod bijzondere heesters, viburnums, hortensia’s en andere struiken. Kwekerij Arborealis, zo langzamerhand wereldberoemd, heeft naast deze fantastische struiken een belangrijke nieuwe loot aan het bedrijf toegevoegd. De kwekerij legt zich in sterke mate toe op het kweken van planten die tot het zogenaamde voedselbos behoren.

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt niet met een enkele laag, de akker, gewerkt maar ook met de lagen daarboven. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Naast al dit moois biedt De Kleine Plantage een enorm sortiment vaste planten, rozen en clematissen en als het weer het toelaat komen ook de eerste eenjarigen al naar buiten. Wat een feest. Reden genoeg om eens naar de kwekerij te komen en te genieten van de tuin en van alles wat de kwekerij biedt. Ieder is van harte welkom. En als klap op de vuurpijl zijn er de onovertroffen heerlijkheden van Priska: taarten en quiches.