Vijf exposanten in de Twaalf Hoven

WINSUM - In Verpleeghuis de Twaalfhoven is vanaf vrijdag 8 juni en nieuwe kunstexpositie te zien. Te bezichtigen zijn de werken van de volgende kunstenaars: Jos Boven Klungel, Elly Scholtens, Gerry Jöris, Rob Higler en Anneke Bakker.

Jos Boven-Klungel houdt zich sinds 1993 bezig met keramiek. Dit doet ze door middel van draaien op de draaischijf, handvormen en werken met gietklei. Een veel gebruikt stookproces in haar werk is de raku-stook. Gedecoreerd met rakuglazuur wordt het werkstuk in hoog tempo opgestookt naar een temperatuur van rond de 1000 graden.

Op dit punt worden de roodgloeiende werkstukken met tangen uit de oven gehaald en geplaatst in zaagsel(tonnen). Door het zuurstofgebrek dat ontstaat (reductie), trekt er roet in de craquelures (barstjes) en ongeglazuurde scherf van het werkstuk. Hierdoor worden bijzondere glazuureffecten gecreëerd.

Elly Scholtens heeft al heel wat jaren bij Gerda van Drunen in Eenrum les. Ze vindt het verbazingwekkend dat je toch weer dingen bij kunt leren. Omdat zij 11 jaar geleden een herseninfarct heeft gehad is haar linkerkant verlamd geraakt. Elly heeft geluk dat haar been half verlamd is, zodat ze nog iets kan lopen. Zodoende is zij meer gaan tekenen ook omdat ze er heel veel plezier aan beleeft. Elly komt vaak weer uit op bloemen en planten omdat zij daar( mededoor lidmaatschap van een tuinclub) heel veel plezier aan beleeft.

Gerry Jöris en Rob Higler wonen sinds 2012 in Winsum en volgen schilderlessen bij de School voor de Schilderkunst in Wehe Den Hoorn. Rob maakt veelvuldig gebruik van het paletmes; het Hoogeland is hierbij zijn grootste inspiratie. Gerry schildert vooral landschappen en huisjes die op een of andere manier veel voor haar betekenen.

Anneke Bakker woont en werkt sinds 1988 in Loppersum in de voormalig pastorie. Ze schildert landschappen, dorps en stadsgezichten, portretten, dieren en stillevens.De realistische schilderijen van haar vertonen een duidelijke stilistische ontwikkeling, waarbij experimenteren met kleur, penseelvoering en onderwerp geleidelijk naar een geheel eigen signatuur leiden.

De expositie wordt geopend om 15.00 uur in de kapschuur van de Twaalfhoven en zal 3 maanden lang te zien zijn.