Metamorfose van centrum Winsum

WINSUM - Het winkelhart van Winsum verandert ingrijpend. Ondernemers investeren fors in hun panden en er is een verhuiscarrousel op gang gekomen. Bovendien zijn de nieuwbouwplannen voor het Boogplein een stap verder. De gemeente Winsum heeft vorig jaar een financiële impuls gegeven aan het winkelhart door een subsidieregeling open te stellen. Er is €1 miljoen beschikbaar. Ondernemers kunnen een beroep doen op een bijdrage voor verhuizing naar het centrum en voor verbetering van hun panden. De regeling is een groot succes. Maar liefst zeventien ondernemers hebben een aanvraag ingediend. Ze willen hun winkel of horecapand opknappen, verbouwen, of ze kiezen voor verhuizing naar een geschiktere, meer centrale plek. De gemeente heeft inmiddels zeven subsidieaanvragen gehonoreerd. Er is, zo ziet het er nu naar uit, nog voldoende budget beschikbaar voor alle lopende aanvragen. De investeringsplannen behelzen samen een impuls van ruim € 2,5 miljoen.

Een mooi voorbeeld van een verhuizing is die van Fluitekruid, natuurvoeding en delicatessen, naar het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat W. 4. De eigenaresse van Fluitekruid, Annemiek van der Steen, heeft het pand gekocht van de gemeente.

Samen met ontwikkelaar EcoVastgoed/Tandem presenteerde de gemeente maandag aan ondernemers en omwonenden het ontwerp voor het `nieuwe’ Boogplein. De buurt praat actief mee over de plannen, waarin woningen, een winkel en parkeergelegenheid zijn opgenomen.

Aan de Wigboldus Ripperdastraat komen vier woningen van het type 2 onder 1 kap. Aan het Winsumerdiep komen kadewoningen, als eengezinswoning of als appartement. Dat is afhankelijk van de vraag. Voor de winkel met woning aan de voorzijde is de ontwikkelaar in gesprek met een lokale ondernemer. Meer: http://www.boogplein.nl.