Waddenfonds investeert bijna half miljoen in superbatterij Eemshaven

EEMSHAVEN - Het Waddenfonds steekt ruim € 3,3 miljoen in negen verschillende projecten in het waddengebied. Er gaat 480.000 euro naar een pilot met batterijtechniek in de Eemshaven.

Met deze subsidies van het Waddenfonds wordt een totale investering van ruim € 5,8 miljoen euro in de drie Waddenprovincies mogelijk gemaakt.

In de Eemshaven gaat het om een grootschalige praktijkpilot van de battolyser. De battolyser is een duurzame batterij voor efficiënte opslag van elektriciteit. Deze technologie zal ingezet worden op de locatie van de NUON Magnum centrale in de Eemshaven. De centrale zal volgens de aanvrager met deze technologie een CO2 vrije ‘superbatterij’ worden die wordt aangedreven door schone ammoniakbrandstof. Het project zal bijdragen aan de verduurzaming van de industriesector in de Waddenhavens (Eemshaven) en aan vermindering van de CO2-uitstoot.

Drie toeristische projecten die een relatie hebben met cultureel erfgoed of natuur een krijgen eveneens een bijdrage uit het fonds. Hierbij gaat het ook om een investeringen in de borg Verhildersum in Leens (€ 334.000,--). Landgoed Verhildersum in het Groningse Leens wil de beleving van de verhaallijnen van de voormalige borg (cultuur, landbouw en natuur/landschap in de 19e eeuw) versterken. De bedoeling is zo nieuwe doelgroepen te trekken, zoals gezinnen met jonge kinderen en jeugd. De belevingsmogelijkheden worden uitgebreid door middel van arrangementen, beleefroutes en een 3D-film om zo jonge doelgroepen de historie van het landgoed te laten ervaren.

De aanvrager wil hiertoe het programma-aanbod van de borg uitbreiden. Ook zal het terrein van de borg toegankelijker worden gemaakt voor rolstoelgebruikers en vaarrecreanten. Daarnaast zal het landgoed worden opgenomen in een (lange afstand) wandelnetwerk.