Expositie: De Ploeg van De Blauwe Schuit

KLEIN WETSINGE - ​Circa 50 cursisten van het atelier in De Blauwe Schuit in Winsum hebben zich laten zich inspireren door kunstenaarscollectief De Ploeg. Van 24 juni tot 14 juli stellen zij hun werk ten toon in het kerkje van Klein Wetsinge. De entree is gratis.

Het atelier in De Blauwe Schuit is een samenwerking van kunstenaar Renate Martini en kunstschilder Marleen Bakker. Zij hopen De Ploeg in dit jubileumjaar – het collectief is opgericht in 1918 – onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen te brengen. Een bijzonder toeval is dat vooraanstaand lid van De Ploeg H.N. Werkman in de oorlog ‘druksels’ verspreidde onder de naam ‘De Blauwe Schuit’.

De 50 werken op de expositie zijn geïnspireerd op de hoogtijdagen van De Ploeg, maar verder uiterst divers. “Onze cursisten hebben met hun eigen palet geschilderd, en in hun eigen stijl, maar wel op De Ploeg-manier”, legt Marleen Bakker uit. “De afgelopen maanden konden ze meedoen aan inspiratieworkshops en een lezing volgen over De Ploeg. Het heeft een rijke oogst opgeleverd: portretten, landschappen, naakten, abstracte werken en ook drukwerken, net zo gevarieerd als het werk van De Ploeg zelf.”

De expositie ‘De Ploeg van de Blauwe Schuit’ wordt feestelijk geopend op zondagmiddag 24 juni 2018 om 15.30 uur. Het openingswoord wordt verricht door Deddo Houwen, voorzitter van de Stichting 100 jaar De Ploeg. De muzikale omlijsting is van de Highland Stringband. De expositie is de drie weken daarna dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Wel kan de kerk af en toe dicht zijn vanwege een besloten bijeenkomst. Wie van tevoren zeker wil weten dat de deuren open zijn, kan bellen met Nicolaas Geenen: 06-5468 5405.