Open Boerderijdagen Waddenland Boerenland van start

Weten waar je voedsel vandaan komt? Ontdek en proef het bij Waddenland Boerenland tijdens de open dagen. Op zaterdag 14 juli is de eerste in een reeks van acht Open Boerderijdagen in de regio Waddenland.

Twintig agrariërs en aan het boerenleven verwante ondernemers doen mee aan de Opendagen, die plaatsvinden van juli tot en met november. Zij stellen hun bedrijven open voor het publiek. De aftrap is in de vorm van een fietsroute onder begeleiding van een gids langs boerenbedrijven en door landerijen. De fietsroute start om 11.00 uur in het centrum van Hornhuizen. Vanaf hier neemt voormalig boer Klaas Sijpkens de deelnemers mee op de fiets door het boerenland van de regio Waddenland naar de Waddendijk. Hij geeft toelichting op de gewassen, de landerijen, de verschillende type boerderijen, de kwelders en de Waddendijk. De route naar Hornhuizen is ongeveer 10 km lang.

Iedereen die meer wil weten van het boerenleven is welkom om op 14 juli mee te fietsen en uiteraard aan de andere Opendagen deel te nemen.

Tijdens de dagen is de boer zelf aanwezig op het bedrijf. Hij neemt de bezoeker mee op een rondgang door het bedrijf en vertelt meer over de bedrijfsvoering. Er zijn demonstraties met drones, je kunt meerijden op een tractor, meekijken in een HighTech melkstal en binnenkijken in een onder architectuur gebouwde aardappelschuur.

De Stel-Je-Eigen-Maaltijd-Samen routes zijn vier unieke samengestelde routes langs meerdere boeren, waar ingrediënten ingekocht kunnen worden voor gerechten. Aan het einde van iedere route is er een proeverij. Tevens wordt een recept verstrekt.

Meer informatie over de routes, data en tijdstippen: www.waddenland.groningen.nl/boerenland.