83 liter cultuur in Noordwolde

NOORDWOLDE - Drieëntachtig liter groot is het kleinste museum van Noord-Nederland, dat zaterdag in Noordwolde werd geopend. Burgemeester Erica van Lente verrichtte de opening.

De opening viel samen met de feestweek ter ere van het 80-jarig bestaan van Plaatselijk Belang Noordwolde (PBN). Maar waar de georganiseerde activiteiten uiteraard van voorbijgaande aard zijn, is het museum iets tastbaars voor de toekomst. Net als de mozaïekbank dat dezelfde ochtend tien meter verderop bij de ingang van buurthuis De Woldstee werd onthuld. Het is een zogeheten social sofa, zoals die op steeds meer plekken in Nederland die vinden is. Maar hij is uniek in zijn karakter vanwege de afbeeldingen van enkele ’dorpsgezichten’ uit Noordwolde.

Dada

Op een steenworpafstand van de bank werd daarna het museum onthuld dat aan de Noordwolderweg staat. Het was met inpakpapier en posters vermomd als een reclamezuil. Aan burgemeester Erica van Lente de taak om het uit te pakken. Maar niet voordat ze een korte speech had uitgesproken, waarin ze onder meer verwees naar de inspiratiebron voor dit initiatief: een soortgelijk klein museum aan het meer van Genève in Zwitserland, ‘Kunsthalle Marcel Duchamp’ genaamd. Duchamp wordt onder andere als Dadaïst gezien. “Daarom zouden we Noordwolde vanaf nu ook Dada-dorp Noordwolde kunnen noemen”, sprak ze uit de losse pols.

Om even later de lachers op haar hand te krijgen toen ze verwees naar het feit dat de gemiddelde bierconsumptie van de Nederlander 83 liter bedraagt. “Echt waar. Dit kunt u opzoeken op Google. Ik denk dat de inhoud van 83 liter geen toeval is. Ook hier zit een betekenis achter.”

Transpiratie

Een van de initiatiefnemers is Henk Reijsoo, secretaris van PBN. “Toen ik in Zwitserland was en dat museum zag, dacht ik: dat moeten we in Noordwolde hebben! Vervolgens ga je het idee toetsen. De één vindt het niks en de ander zegt: wat leuk, doen!”

“De inspiratie was er, maar dan komt de transpiratie. Er komt van alles bij kijken. Toen zijn we met een club gaan nadenken en hebben we subsidie aangevraagd. Wat heel leuk is, is dat we van de bedenkers in Zwitserland toestemming hebben gekregen. Anders heb je al gauw een plagiaatkwestie.”

De eerste kunstenaar die erin exposeert is Diederik Storms uit Noordwolde. Hij is ook tevens de maker van het museum. Wat vanzelfsprekend nog wel een heel karwei was, want het moet stevig zijn en condensvrij blijven.

Doorkijk

Het kunstwerk waarmee hij exposeert bestaat uit zowel hout als bewerkt plexiglas. Doordat het plexiglas tussen twee stukken hout in zodanig bewerkt is dat het de suggestie van houtstructuur heeft, is het alsof een deel van het hout doorzichtig is. Alsof er zo een venster wordt geboden op een mysterie wat je normaal niet ziet.

Storm schrijft over zijn werk: “Vooral de natuur stelt mij de vraag naar wat erachter al het leven onzichtbaar aanwezig is. Mijn beelden vormen daarom vaak fragmenten uit de oude natuur, zoals boomstammen, versteend hout, en verwaaide oude bomen. Het harde materiaal, het koude staal en het verweerde hout, vormen tegenstellingen tot het lichte heldere plexiglas. De helderheid van het materiaal vormt een letterlijke doorkijk naar dat wat ook zou kunnen zijn, een suggestie van een andere verstilde werkelijkheid.”

Avontuur

Het plan is dat er gemiddeld elke zes weken een andere kunstenaar exposeert. Henk Reijsoo: “We richten ons als kunstcommissie in eerste instantie op kunstenaars die beroepsmatig kunstenaar zijn. In heel Noord-Nederland, maar met name in de buurt. De beperking is altijd 83 liter.”

“Wellicht dat er spontaan veel aanmeldingen komen en dat we een soort rode draad gaan krijgen in de thematiek. Dat het bijvoorbeeld over leefbaarheid of kleinschaligheid zal gaan, want dat is iets wat hier in het dorp speelt. Maar het is voor ons nog één groot avontuur.”