Feestelijke concerten carillons Appingedam en Middelstum

APPINGEDAM - In het kader van de Week van de beiaard worden er op zaterdag 28 en zondag 29 juli feestelijke concerten gegeven op de carillons van de Nicolaïkerk in Appingedam en de Hippolytustoren in Middelstum.

Deze concerten vormen de afsluiting van de Week van de beiaard, georganiseerd in het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Klokkenspel Groningen. Gedurende deze week wordt elke dag een concert verzorgd op één van de zeven carillons die onze provincie rijk is.

Het concert in Appingedam, dat om 15.00 uur begint, wordt verzorgd door Adolph Rots die als beiaardier binnen en ver buiten de provincie zijn naam ruimschoots heeft gevestigd. Adolph speelt composities uit de acht Groninger Beiaardboeken.

Zondag vanaf 16.00 valt de Belg Luc Rombouts te beluisteren vanachter het klavier van de beiaard van de Hippolytustoren in Middelstum. Luc speelt, naast klassieke composites van J.S. Bach, Händel en Vivaldi, ook modern werk van Coldplay en Leonard Cohen.

De zeven carillons vormen, tezamen met 25 automatische klokkenspellen en 400 luidklokken een belangrijk deel van onze provinciaal cultureel erfgoed. Om dit erfgoed te behouden, te herstellen, waar mogelijk uit te breiden en het gebruik ervan te bevorderen, is 25 jaar geleden de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG) opgericht.