Jeugdwereldkampioen Chris Huizinga opent sportpark De Dikke Tien

FEERWERD - Jeugdwereldkampioen schaatsen Chris Huizinga heeft zaterdag het sportpark De Dikke Tien op het voetbalveld in Feerwerd geopend.

De lokale sportheld, die is opgegroeid in Garnwerd, deed dat door een doek van het bord met de naam te trekken van het gezamenlijkse sportpark voor de inwoners van de dorpen Ezinge, Feerwerd, Aduarderzijl en Garnwerd. De inwoners hebben in een traject van anderhalf jaat gezamenlijk gezorgd voor de realisatie van De Dikke Tien. De naam verwijst - af en toe symbolisch - naar de mogelijkheden van het park. Zo is er een looproute van een dikke tien kilometer, kan je een dikke tien kilo wegwerken en dat doe je onder andere op een dikke tien outdoor fitness-toestellen.

In Scandinavische landen zie je dit concept al meer, outdoor fitness parken waar ouders met kinderen, en ouderen kunnen sporten. Daarnaast wordt er op deze manier voor gezorgd dat ook eenzaamheid bestreden wordt. Men voelt door de saamhorigheid de plezier om samen met elkaar te bewegen.

De realisatie kwam tot stand na intensieve gesprekken met gemeenten, sportverenigingen, ondernemers, en buurtbewoners. Daarbij ging het niet alleen om financiering, maar ook om draagvlak. Dat draagvlak bleek groot onder bevolking. Hierdoor kunnen ook 15 vrijwilligers gratis opgeleid worden tot Outdoor Fitness assistenten. Deze assistenten zijn na een opleiding in staat om zelf wekelijkse sportmomenten te begeleiden. In het park staan kwalitatief hoogwaardige toestellen voor jong en oud van Norwell Outdoor fitness. Door bijdragen van de Rabobank, de gemeente Winsum, de NAM en de provincie Groningen, KoePon, de Leefstijl academie en vv Ezinge is het allemaal te bekostigen.

De opening stond geheel in het teken van beweging. Iedereen jon het park ontdekken door zelf oefeningen te doen en er waren actieve workshops.