Aan de andere kant maakt muziekclip met Tangarine

APPINGEDAM - Het driejarige theaterproject Aan de andere kant,over de Nederlands-Molukse geschiedenis heeft een openingssong uitgebracht.

Voor het eerste deel, Een tijdelijk verblijf, heeft Folkduo Tangarine met een Moluks gelegenheidskoor het nummer Toma Maju Trus uitgebracht. De muziekclip is inmiddels te bekijken. De makers hebben het gevoel dat het wel eens een zomerhit kan worden.

De voorstelling wordt in september en oktober gespeeld op drie locaties in Groningen en Drenthe. De twee try-outs en de eerste acht voorstellingen zijn in de Molukse kerk in Appingedam.

De clip laat kijers letterlijk van de ene naar de andere kant kijken. Op vrijdag 27 juli is de single uitgebracht.

Tangarine, het folkduo dat landelijke bekendheid kreeg door onder andere hun tijd als huisband bij De Wereld Draait, groeide op in Assen. Op de vraag of ze een song voor de voorstelling wilden schrijven, zeiden ze direct ja. „We hadden Molukse vrienden op school. Het is goed om hun verhaal te helpen vertellen op een genuanceerde manier. Bijzonder ook om in het Nederlands te zingen. Doen we normaal niet, maar pakt hier best goed uit.”

‘Al raakt de tijd niet al zijn wonden kwijt, al delen we niet allemaal dezelfde pijn, we kunnen elkaar wel leren te begrijpen,’ zingen de mannen van Tangarine in het refrein. In de bijbehorende clip zijn filmbeelden te zien die terug komen in de voorstelling en het verhaal vertellen van de aankomst van de Molukkers in Nederland in 1951.

Toma Maju Trus heet de song en geeft de toon aan van de voorstellingenreeks. „De geschiedenis tussen Nederlanders en Molukkers is veelbewogen,” vertelt projectleider Anne van Slageren, „en daarom is het essentieel dat we naar elkaars verhaal luisteren en elkaar proberen te begrijpen. Alleen dan kunnen we met elkaar door, ‘toma maju trus’!”

De titel werd gekozen en ingezongen door vijf Molukse zangeressen, verbonden aan het theaterproject: Mina Ferdinandus, Lily Latuheru, Aïsha Matitaputty, Stephany Parera en Natasja Wattimena. Toen ze de eerste keer de songtekst van Arnout en Sander Brinks van Tangarine hoorden, kregen ze meteen inspiratie. De titel is Maleis voor ‘we zullen doorgaan’, afgeleid van een lied voor het samen roeien in de prauw.

De speellijst (de voorstellingen spelen twee keer op één avond):

woensdag 19 tot en met zaterdag 22 september om 19.30 en 21.15 in de Molukse kerk in Appingedam; woensdag 26 tot en met zaterdag 29 september om 19.30 en 21.15 in de Molukse kerk in Hoogkerk; woensdag 3 tot en met zaterdag 6 oktober om 19.30 en 21.15 in de Waterstaatkerk in Bovensmilde.

Kaarten voor de try-outs op zaterdag 15 en dinsdag 18 september in de Molukse kerk in Appingedam kosten €10,00 per stuk. Kaarten voor de reguliere voorstellingen €12,50. Ze zijn te koop via: www.adak-theater.nl.

https://youtu.be/Q5iFJQZ_1Yo