Historische Dagen op Landgoed Verhildersum erg compleet

LEENS - Op Landgoed Verhildersum in Leens worden in het weekend van 11 en 12 augustus, van 10.30 tot 17.00 uur, Historische Dagen gehouden.

Normaalgesproken lijkt op het landgoed de zomer en de rust soms net wat nadrukkelijker aanwezig dan elders. Een oase van rust. Maar niet op 11 en 12 augustus. Dan ronkt, puft, pruttelt en bruist het op de landerijen tussen de borg en de museumboerderij. Oude tractoren en oude stationaire motoren vertegenwoordigen de mechanisatie in de landbouw en industrie uit de jaren ‘20 tot ‘60 van de vorige eeuw. Het geluid, de geuren, de verhalen, ze blijven iets magisch houden. De eigenaars van al dit fraais, meestal leden van de Oude Trekker en Motoren Vereniging, willen de bezoekers graag vertellen over hun hobby. Ervaring uitwisselen met ouderen en de jeugd laten zien hoe het vroeger ging.

Paarden waren vroeger onmisbare hulpkrachten in een tijd voor de komst van de tractoren. Sinds de ‘50 nam de tractor langzamerhand de rol van de vertrouwde viervoeter over. Het werkpaard verdween daardoor van de boerderij. De laatste decennia is het paard weer volop in de belangstelling komen te staan, al is het dan meestal niet meer als trouwe hulp van de boer. Inmiddels heeft bijvoorbeeld het bijna uitgestorven ras als het Groninger Paard weer een toekomst. Tijdens de Historische Dagen kan men deze paarden en ook andere bezig zien.

Er wordt gezicht, gras gemaaid, gekeerd en geschud. En de men-academie gaat men hun paarden aan de slag om te ploegen en bomen te verslepen.

Dit jaar is er op de zaterdag weer een grote collectie tractor- en werktuigminiaturen te zien. Allemaal John Deere. Een lust voor het oog. Tot in de kleinste details kloppen de miniaturen met hun grote voorbeelden. Op de zaterdag is er volop actie op het veld. Dan staan de oude tractoren in de schijnwerper. Zo veel mogelijk voorzien van een werktuig, zoals een maaibalk, ploeg of cultivator, hetgeen het interessanter maakt om naar te kijken. Tijdens het defilé kunnen bezoekers ze van alle kanten goed bekijken, terwijl een deskundige spreker uitleg en commentaar geeft.

Ook zullen tractoren ingezet worden bij oogstwerkzaamheden als grasmaaien en gras keren. De stationaire motoren zijn het hele weekend aanwezig. Ze werden vroeger ingezet om allerlei dingen aan te drijven, zoals een waterpomp of koolzaadoliemolen.

Het is ook mogelijk een kijkje te nemen bij de mobiele zagerij, waar boomstammen tot planken verzaagd worden.

Beide dagen is een dorsmachine aanwezig. Een indrukwekkend gezicht, zo’n grote machine, die met veel lawaai, gepuf en gepruttel het graan uit de halmen dorst en het koren van het kaf scheidt. Dan wordt het stro in grote pakken geperst. De mannen moeten hard en snel werken om steeds op tijd op de juiste plaats te zijn. Vroeger waren de zakken graan en de stropakken erg zwaar, soms wel tot 50 kg of meer. Vroeger was de oogst voornamelijk handwerk. Het graan werd met de hand gezicht en gebonden, waarna de schoven tegen elkaar in hokken werd gezet om te drogen. Als het goed droog was werd de oogst van het land naar de boerderij vervoerd om daar met de hand gedorst te worden met behulp van vlegels. Een aantal vlegelaars die met hun vlegel om de beurt in ritme met hun vlegels het graan uit de halmen slaan, demonstreren hun kunnen. Een bijzonder gezicht. Bezoekers mogen het zelf ook uitproberen tijdens de historische dagen. Voor kinderen zijn er speciale kleine vlegels.

Ook het zichten, binden en schoven zetten kan men van dichtbij bekijken, maar ook zelf doen. Op de zelfde akker worden ook demonstraties met een zichtmachine, een zogenoemde zelfbinder, gegeven.

Op zondag komt de vlegelgroep uit Dwingeloo verschillende manieren van vlegelen demonstreren en het werken met een dorsstok.

Tijdens de Historische Dagen gaan niet alleen de vrijwilligers van Verhildersum maaien met de zeis, maar ook de Zeisbrigade van het Groninger Landschap komt demonstraties geven. Zo kan jong en oud zien en ervaren hoe leuk maaien met de zeis is. Want, zeisen is hot. Het oude ‘ambacht’ spreekt steeds meer mensen aan. Dat merkt Landschapsbeheer Groningen onder meer aan de belangstelling voor de workshops en cursussen van haar zeisbrigades. Tijdens hun demonstraties laten ze niet alleen zien dat maaien met de zeis een natuurlijke en bijzonder sportieve manier is van landschapsbeheer, maar geven ze ook uitleg over het belang van zeisen voor de biodiversiteit. Met de zeis gemaaid grasland is aantrekkelijk voor onder meer bijen, die deze steun goed kunnen gebruiken.

Speciale aandacht is er dit jaar ook voor het transport op de boerderij. Een hele serie kruiwagens en karren, elk met hun specifiek doel, worden geshowd. Van kafkar tot bokkenwagen en van kipkar tot oogstwagen. Om het programma compleet te maken kunnen bezoekers genieten van een nostalgische kermis, oude ambachten, paarden en tractoren, kleindieren, koeien en schapen, historische kostuums, demonstraties, muziek, kinderspelen, regionale lekkernijen, bijzondere animaties van volksverhalen en prachtige exposities.