Winsum aangespoord om historische panden monument te maken

WINSUM - De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft de gemeente Winsum vandaag (maandag 13 augustus) formeel verzocht om enkele historische panden in de gemeente aan te wijzen tot monument.

Het betreft onder andere enkele bijzondere bungalows aan de Borgweg te Winsum en het in 1893 gebouwde treinstation van Baflo.

Het Cuypersgenootschap constateert dat in de gemeente Winsum tot op de dag van vandaag een goed gemeentelijk monumentenbeleid ontbreekt. ‘Hoewel de gemeente een zeer rijk verleden kent, ontbreekt grotendeels de zorg voor de gebouwen die dit verleden illustreren’, schrijft de organisatie. ‘Winsum doet het echt slechter dan veel vergelijkbare gemeenten elders in Nederland. Door het ontbreken van een gemeentelijke monumentenlijst kan er weinig gedaan worden tegen de verminking of sloop van historische panden met een lokale betekenis. Daarom hebben wij de gemeente dan ook verzocht om op de korte termijn een gemeentelijk monumentenbeleid te ontwikkelen en de belangrijkste onbeschermde historische panden aan te wijzen tot gemeentelijk monument’.

De monumentenaanvraag ziet het Cuypersgenootschap als een eerste aanzet tot een gemeentelijke monumentenlijst. ‘Een monumentenbeleid zou nog in 2018 in overleg met uw toekomstige fusiepartners ontwikkeld kunnen worden. Het beleid kan na 1 januari 2019 door de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier (gebied voormalige gemeente Ezinge) verder worden uitgewerkt’.