Jan Veldman tijdens Monumentaal Usquert

USQUERT - Jan Veldman gaat zaterdag 8 september optreden in de Petrus en Pauluskerk met Groningstalig en Nederlandstalig repertoire, waarbij de kernwoorden humor en ellende zijn.

Jan begon als kind al met schrijven van liedjes. Fan wordt hij van Drs. P en Cornelis Vreeswijk, later ook van Neerlands Hoop. Liedjes met een humoristische ondertoon, waarbij vooral de tekst belangrijk is. Later komen dan de scenario’s voor toneelstukken en tv. Zo schrijft hij voor bekende theatergroepen als Waark, Theater te Water en Orkater. Recente stukken van zijn hand zijn Haardloper Huzengao, De Menalda Vetes en Hotel Zigterman. Voor RTV Noord schreef hij het script voor Boven Wotter, voor de NCRV voor Eilandgasten.

Dit jaar kreeg hij de K. ter Laanprijs, een prijs die wordt toegekend voor verdiensten op het gebied van de Groningse taal en cultuur. Aanleiding voor de toekenning is de theatertekst van De Menalda Vetes, maar het is tegelijkertijd een erkenning voor zijn indrukwekkende oeuvre.

Als zanger trad hij op met Trio Kloosterboer en Voorheen de Bende mit Pazzipanten, maar ook solo. Zoals hij zelf zegt ‘het liedjesschrijven en – zingen zit hem nog steeds in het bloed’. Er zijn twee optredens, om 13.30 en 15.30 uur. Entree 5 euro. Kaarten reserveren via reservering.monumentaalusquert@gmail.com. Complete programma op www.monumentaalusquert.nl