Groninger kerken openen deuren tijdens Open Monumentendag

USQUERT - Veel kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), openen het weekend van 8 en 9 september de deuren tijdens Open Monumentendag. Het thema van de 32e Open Monumentendag (OMD) is: in Europa. Met dit thema sluit OMD aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Speciaal voor OMD worden door de lokale beheerscommissies van de SOGK-kerken en -torens bijzondere activiteiten gehouden. Hierbij probeert men uiteraard ook aan te haken aan het landelijke thema. Hieronder staat hieruit een greep. Voor het totale overzicht kijk op www.groningerkerken.nl/agenda bij de desbetreffende datum..

Een greep uit de georganiseerde activiteiten

In de kerk van Kropswolde toont Jan Menzinga uit Hoogezand zaterdag 8 september zijn 3D-projecties over de natuur in Europa, zowel dichtbij huis als verder over de landsgrens. U kunt met een 3D-bril op in een deels verduisterde kerk de natuur op een bijzondere wijze beleven. In de kerk van Noordwijk staat op 8 en 9 september Duitsland centraal. Veel kerken in het Duitse Ostfriesland zijn op identieke wijze gebouwd als de kerken in de provincie Groningen en net zoals in Groningen heeft elk dorp daar zijn eigen kerk. Enkele ‘Duitse medeburgers’ verwelkomen u in stijl onder het genot van een typisch Duits hapje en drankje. Ook is hier de foto-expositie: Verstilling van Mariette Beenen nog t/m zondag 9 september te zien. De Petrus en Pauluskerk in Usquert is 8 en 9 september het centrum van vele activiteiten. Op zondag 9 september wordt in de kerk een beroemdheid uit Usquert herdacht met het muziekstuk Angela Cona. Angela Cona (1891-1984) is de artiestennaam van Engeline Westerhuis. Zij maakte furore in Italië als operazangeres. Onder de artiestennaam Angela Cona zingt ze dragende rollen in bekende Italiaanse opera’s zoals Gilda in Rigoletto van Verdi en Rosina in de Barbier van Sevilla van Rossini. De Italianen beschouwen haar als ‘ora è nostra’ (u bent een van ons).

Neem een kijkje bij de monumenten van BLGroningen

Ook de monumenten van Bijzondere Locaties Groningen zij geopend tijdens OMD. Zaterdag 8 september is de Remonstrantse kerk, ook het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken van 10.00 uur tot 17.00 uur open. De Der Aa-kerk en de kerk van Leegkerk zijn zondag 9 september geopend. In de der Aa-kerk worden rondleidingen verzorgd over de gewelven van de kerk. De kerk van Klein Wetsinge is beide OMD-dagen geopend. Deze kerk maakt deel uit van het project: Kunstvloed 2018 van vrijdag 7 september tot en met zondag 16 september in Sauwerd, Klein- en Groot Wetsinge. Kunstvloed biedt een gevarieerd programma aan voorstellingen: muziek, theater, poëzie en literatuur. Met speciale voorstellingen en workshops is er ook voor kinderen van alles te beleven. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk van Klein Wetsinge kunnen bezoekers ook nog eens genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Maar zoals gezegd, dit is slechts een greep uit een veel groter aanbod, er is nog veel meer te zien en te doen in de SOGK-kerken. Voor de openingstijden en een uitgebreid overzicht van de activiteiten in de kerken van de SOGK in het algemeen en die tijdens het Open Monumentendagweekend in het bijzonder kijk op www.groningerkerken.nl/agenda.