Kaartenactie in Bedum voor Senegalese broers

BEDUM - Inwoners van Bedum kunnen meedoen met een kaartenactie via e-mail om twee Senegalese broers die al ruim vijf weken vastzitten in Zweden, vrij te krijgen.

De actie vindt plaats op initiatief van Bedumer Henk van der Velde, die voorzitter is van Algemeen Plaatselijk Belang (ABP). Hij vindt het onverteerbaar dat de twee broers, die op visite waren bij hun in Bedum woonachtige vader, zonder aanklacht zo lang worden vastgehouden in een uitzetcentrum voor asielzoekers in het Zweedse Malmö.

De broers wilden op visite bij een neef in Zweden. Ze reisden met een FlixBus en werden bij de Zweedse grens als enige donkergekleurde passagiers uit de bus gehaald. Aanvankelijk zouden zij twee weken geleden worden uitgezet naar hun moederland. Die uitzetting bleef uit, maar de detentie werd gehandhaafd.

Van der Velde vindt de gang van zaken onverkwikkelijk. Hij liet een kaart vervaardigen waarop de beide broers staan afgebeeld met de oproep om die per e-mail massaal naar de Zweedse ambassade in Nederland te sturen. De broers reisden op een Schengenvisum naar Zweden. Dit reisdocument is hen afgenomen. De twee zitten zonder opgaaf van reden vast. ,,Dit is strijd met het Europees recht, meent Van de Velde.

Zweden beroept zich op terroristische dreiging. Daarom zijn volgens de Zweedse autoriteiten de grenscontroles van medio mei tot medio november verscherpt. Maar Van der Velde vermoedt een politiek motief achter hun detentie. Hij zegt: ,,Extreem-rechts roert zich ook in Zweden. Binnenkort zijn er verkiezingen. Dat is de werkelijke reden voor de scherpe grenscontroles. De beide Senegalese broers arriveerden met een verkeerde kleur en op een verkeerd moment.’’

Omdat de broers geen Nederlandse nationaliteit hebben, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken niets voor hen te kunnen betekenen. Omdat Zweden in zijn ogen handelt in strijd met Europese regels, vindt Van der Velde dat Zweden vanuit Nederland hierop moet worden aangesproken.

Het complete antwoord van het ministerie aan Van der Velde: ‘Nadat het Ministerie over de aanhouding van de twee broers is ingelicht door familie in Nederland heeft de Nederlandse ambassade in Stockholm voor hen navraag gedaan bij de Zweedse autoriteiten. De Zweedse politie verklaarde dat twijfel was ontstaan over de aard van hun bezoek aan Zweden. Dit is een besluit van Zweden. De broers hebben niet de Nederlandse nationaliteit en daarom kan Nederland hen geen consulaire bijstand verstrekken en daarom zal Zweden Nederland helaas ook niet verder op de hoogte houden van deze zaak. Ieder Schengenland heeft het recht om op eigen grondgebied een eigen afweging te maken, ook als een Schengenvisum door een ander land is was afgegeven. Er kan gevraagd worden om bewijsstukken zoals retourtickets, geld, hotelreservering, namen en adressen van familieleden etc. De immigratiedienst van ieder Schengenland is bevoegd personen de toegang te weigeren en om een visum in te trekken.’