Trijntje Soldaats Festival Ezinge

EZINGE - Het weekend van 15 en 16 september staat bol van historie in Ezinge. Dan namelijk wordt het Trijntje Soldaats Festival gehouden, ter ere van de 18e eeuwse verhalenvertelster met die naam.

Trijntje Soldaats, huishoudster, vertelde graag verhalen aan kinderen. Veel van die vertellingen zijn later door een van haar jonge toehoorders, Gerrit Arend Arends, in een schriftje opgeschreven. Dit schriftje, met zeventien verhalen, mag beschouwd worden als het eerste Nederlandse sprookjesboek. Het was er zelfs voor Grimm en Andersen wat op papier zetten.

In 1928 verschenen deze verhalen in boekvorm, samengesteld door Eilina Huizenga-Onnekes, de achter-achter-kleindochter van Arends. De uitgave werd verzorgd door twee Ploegleden van het eerste uur: Johan Dijkstra (houtsneden) en Hendrik Nicolaas Werkman (uitgave).

Anno 2018 is Trijntje Soldaats, geboren en getogen Ezinger, nog springlevend. Zoals in het weekend van 15 en 16 september! Vertellers uit Nederland en België brengen hun eigen versies van verhalen uit het sprookjesboeken gehore, soms in streektaal, soms met muziek, andere keren zonder opsmuk.

Zaterdag zijn er vanaf 17.30 uur een oud-Hollandse maaltijd, een lezing en een huiskamerfestival. Leerlingen van zeven basisscholen uit de omgeving Ezinge hebben voor de zestiende, onvoltooide vertelling een eigen einde geschreven. De meest verrassende versies over de prinses die met de man met de blauw-bonte baard wilde trouwen worden zondag ten gehore gebracht door de kinderen zelf.

Ook vertelt een aantal leerlingen verhalen die zij hebben gehoord van ouderen in de buurt. Daarnaast kunnen de bezoekers luisteren naar professionele verhalenvertellers en hun versies van de vertellingen.

Opgeven voor het programma kan via: www.vertellus.nl.