Oorlogsverhalen over Baflo gezocht voor documentaire

BAFLO - EN Na de dodenherdenking op 4 mei 2018 in Baflo wordt op initiatief van Roel Meijer al snel een werkgroep gevormd die gaat onderzoeken of de gebeurtenissen tijdens WO II in Baflo en omgevingvastgelegd kunnen worden in een documentaire.

Er is al heel veel materiaal verzameld door de Historische Kring Baflo, maar al snel blijkt dat er veel meer heeft plaatsgehad dan bekend is bij een breed publiek. Vanuit historisch perspectief, maar vooral ook om WO II levend te houden voor het nageslacht, waarbij vooral de focus op jongeren en kinderen gericht is, heeft de werkgroep het besluit genomen om een serieuze poging te wagen om hierover een documentaire te maken. Daarvoor is in veel opzichten de hulp nodig van bewoners en oud-bewoners van Baflo en de omliggende dorpen. De werkgroep vraagt daarom om de verhalen en documenten uit de periode 1940-1945 beschikbaar te stellen.

De werkgroep bestaat naast Meijer uit Jaap Frankes (Historische Kring Baflo), Nico Werkman en Dethmer Drenth (Oranjevereniging Baflo) en Ulfert Molenhuis (vertegenwoordiger schuilplaatsverleners). Freek Stuivenga (Historische Kring Baflo) is adviseur. Ook Piet en Alie Gootjes ondersteunen het initiatief. De bedoeling is om gebeurtenissen die hebben plaatsgehad in een verhaal op te schrijven en uit te beelden in een documentaire die ook in een serie uitgezonden kan worden.

Een paar voorbeelden zijn de activiteiten van de gebroeders Gootjes die uiteindelijk in Middelstum werden gedood door de Duitsers; het neerstorten van een B 17 bommenwerper, die kort daarvoor door de Duitse luchtafweer vanaf Borkum werd beschoten; de activiteiten van meester Vonk als leider van het verzet; mensen die onderduikers in huis hadden, zoals Jan en Geertje de Witt-Meinema; de razzia in de gereformeerde kerk en de rol van de NSB in Baflo. Er zijn nog veel meer feiten die in een verhaal en wellicht in een documentaire vertoond kunnen worden. Naar die verhalen is de werkgroep naarstig op zoek. Voor meer informatie en toezending materiaal: Jaap Frankes j. Frankes@ziggo.nl 06 13032884; Ulfert Molenhuis mol1532@plnaet.nl 06 55737657