Klooster & Buren genomineerd voor Social Impact Award 2018

KLOOSTERBUREN - Coöperatie Klooster & Buren uit Kloosterburen is één van de vier genomineerden voor Social Impact Award.

Die wordt woensdag 17 oktober tijdens Social Impact Day Noord in De Oosterpoort voor de derde keer uitgereikt aan de meest veelbelovende startende sociale onderneming van Noord-Nederland.

De winnaar van deze prestigieuze prijs wint een geldbedrag van €1.500,-, een coachingstraject ter waarde van €10.000,- en een hoop verdiende publiciteit. De prijs kan ondernemers net dat zetje geven om activiteiten uit te breiden, het verdienmodel te versterken of de maatschappelijke impact te vergroten.

Uit 32 aanmeldingen heeft een vijfkoppige jury vier sociale ondernemingen geselecteerd. Dit is anders dan voorgaande jaren, waar er steeds drie finalisten waren. De jury licht toe: ‘De kandidaten zijn stuk voor stuk prachtige bedrijven die ondernemerschap inzetten om een maatschappelijke verschil te maken. De diversiteit is groot dit jaar en we hebben uiteindelijk besloten alle vier door te laten gaan als finalist. We mogen erg trots zijn dat we in Noord-Nederland zulke pareltjes gevestigd hebben!’

Coöperatie Klooster & Buren is begonnen als burgerinitiatief, werkt vanuit de omgeving samen om historie, natuur en cultuur te behouden. Zo krijgen monumentale gebouwen een herbestemming. worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, krimp tegengegaan, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer.

De ander finalisten zijn De Woeste Grond uit Musselkanaal, Vector-i uit Groningen en Enie.nl uit Groningen.

Vorig jaar won CodeGorilla uit Emmen de Social Impact Award. Het bedrijf verzorgt opleidingen van drie maanden voor mensen die een baan binnen de IT ambiëren, maar hiervoor niet de juiste opleiding of de gewenste achtergrond hebben. Na die drie maanden zijn de deelnemers klaar voor de arbeidsmarkt. ‘Sinds wij de award hebben gewonnen, zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen. We begonnen in Emmen en zitten nu ook in Groningen. In het najaar gaan we waarschijnlijk nog op twee andere locaties in Nederland starten. We gaan hard en daar zijn we hartstikke blij om,’ aldus Diem Do, mede-oprichter van CodeGorilla.

Om mee te kunnen dingen naar de Award, moet de onderneming aan de volgende criteria voldoen: de onderneming heeft een positieve impact op de samenleving; heeft een gezond en (grotendeels) zelfstandig verdienmodel; is minder dan vijf jaar actief en is gevestigd in Noord-Nederland (Groningen, Drenthe of Friesland). De jury bestaande uit Carl Drenth, Petra Oden, Anja Kanters, Jan Willem Wennekes en Adriaan Pals, zelf winnaar van de award in 2016 Ze zijn elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen expertise betrokken bij sociaal ondernemerschap.

Meer informatie is te lezen op www.socialimpactdaynoord.nl/award.