Het regent nieuwe speeltuinen in de gemeente Winsum

WINSUM - In de gemeente Winsum zijn in de afgelopen tijd vier nieuwe speelterreinen gerealiseerd. Voor het eind van het jaar komen er nog drie bij. De initiatieven zijn ondersteund met een gemeentelijke subsidie.

De subsidieregeling speelvoorzieningen werd eind 2016 door de gemeenteraad vastgesteld en is bedoeld voor initiatieven van inwoners om speelplekken aan te leggen. ‘We hebben onze inwoners uitgedaagd om zelf met ideeën te komen. Dat hebben ze gedaan en het heeft tot mooie nieuwe voorzieningen geleid’, zegt wethouder Marc Verschuren.

Opvallend is dat het karakter van de nieuwe speelplekken sterk verschilt: een traditionele speelplek aan de Leerlooierij in Winsum; een natuurspeelplek in Adorp; een pannaveld aan het Dingenpad in Baflo; een Fitnesspark in Feerwerd.

Er wordt nog gewerkt aan: een beweeg- en beleeftuin bij de Viskenij in Baflo; een pannaveld in de wijk Oosterhuisen in Baflo; een speelveld aan de Schepperijlaan in Winsum.

De doelgroepen die er gebruik van maken, zijn eveneens gevarieerd. Van kleine kinderen op de speelplek van de Leerlooierij, tot ouderen in de toekomstige beweegtuin in Baflo.

De gemeente Winsum heeft aan deze voorzieningen € 70.000 bijgedragen. De initiatiefnemers hebben zelf aanvullend €133.000 opgehaald met sponsoring en acties. Nieuw aan de aanpak is ook dat de bewoners zelf de regie over het project voeren, terwijl de gemeente zo veel mogelijk op de achtergrond faciliteert.

‘We mogen trots zijn op de resultaten. Er is betrokkenheid in de buurten en dat komt de saamhorigheid ten goede,’ vindt Verschuren.