Bomen begraafplaats Warffum moeten worden gekapt

WARFFUM - De gemeente Eemsmond heeft een vergunning aangevraagd voor de kap van 38 bomen op en rond de begraafplaats aan de Noorderstraat in Warffum. De bomen zijn ziek en moeten met het oog op de veiligheid worden gekapt.

Het gaat om 36 kastanjebomen, 1 beuk en 1 es. De bomen zijn ernstig aangetast door de kastanjebloedziekte en essentaksterfte. De bomen worden al jarenlang gemonitord door erkende medewerkers van de gemeente en Stedelijk Groen BV, een onafhankelijk specialistisch bedrijf op het gebied van boomgezondheid. De specialisten willen voor de zieke bomen in Warffum geen gezondheidsverklaring meer afgeven.

“Het is een ingrijpende maatregel. Het gaat om bomen die beeldbepalend zijn en bovendien op de lijst met waardevolle bomen staan, maar we kunnen niet anders. De veiligheid van de bezoekers van de begraafplaats staat voorop”, zegt wethouder Harald Bouman. De vergunningsaanvraag is in behandeling en wordt gepubliceerd.

Begin 2017 is er samen met Dorpsbelangen Warffum en begrafenisverenigingen een beheerplan voor de begraafplaats opgesteld. Daarin is ook rekening gehouden met vervanging van de zieke bomen. Het idee is een haag met nieuwe bomen te planten langs het Smeltenspad, zodat de begraafplaats een meer besloten karakter krijgt.